Praha a Paříž mají akční strategické partnerství


Petr Zenkner, Euroskop, 9.12. 2014

Česká republika a Francie podepsaly Akční plán francouzsko-českého strategického partnerství na období 2014–2018. Ten prohlubuje spolupráci v ekonomice, energetice, školství a kultuře.

Premiéři Bohuslav Sobotka a Manuel Valls podepsali i smlouvu, která se týká průzkumu a využití kosmického prostoru k mírovým účelům. Kromě obou premiérů se setkání ještě zúčastnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Od poslední návštěvy francouzského předsedy vlády uplynulo už 16 let.

Francie je pátý nejdůležitější obchodní partner České republiky a čtvrtý největší zahraniční investor. Od roku 1993 Francie v ČR investovala kolem pěti miliard eur, což tvoří 5,2 procenta přímých zahraničních investic v zemi. Export tuzemských firem do Francie dosáhl loni 154 miliard korun, dovoz z Francie činil 86 miliard korun. Vzájemná obchodní bilance je tak ve velkém přebytku ve prospěch ČR.

Od roku 2007, i přes finanční krizi a nepříznivé podmínky pro investice, přichází do ČR minimálně jedna nová společnost měsíčně. Většinou jde o střední a malé firmy, přicházejí ale i globální lídři ve svém oboru.

Česko francouzské fórum

Oba premiéři v úterý vystoupili na jednání Francouzsko-českého ekonomického fóra na Ministerstvu zahraničních věcí. Podle Vallse jsou francouzské podniky připraveny více investovat v Česku. Zároveň vyzval české podniky, aby i ony více investovaly ve Francii.

Podle francouzského premiéra má zahraničí někdy deformovaný pohled na Francii, když ji vnímá především jako turistickou destinaci a zemi, kde se výborně vaří, a méně jako stát, který je pátou největší ekonomikou světa a druhou v Evropě. Poznamenal, že takové klišé přetrvává, ale francouzská vláda se snaží reformami o změnu.

snídaně s disidenty po 26 letech
Sobotka a Valls si připomněli společnou snídani, kterou 9. prosince 1988 uspořádal prezident Francie. François Mitterrand totiž při své návštěvě Československa požadoval setkání s Václavem Havlem a dalšími představiteli českého disentu. U jednoho stolu s ním tehdy usedli Václav Havel, Rudolf Battěk, Jiří Dienstbier, Miloš Hájek, Ladislav Lis, Václav Malý, Karel Srp a Petr Uhl. Poslední dva jmenovaní přišli i dnes, biskup Malý se kvůli povinnostem v Ostravě omluvil. Karel Srp navrhl, že Jazzová sekce v roce 2015 odhalí v Praze Mitterrandovi bustu, s čímž prý Valls souhlasil. Na Velvyslanectví Francouzské republiky dorazili z bývalých disidentů ještě pozdější český premiér Petr Pithart, ombudsmanka Anna Šabatová a profesor Jan Sokol. Za zesnulého Václava Havla přišla jeho žena Dagmar, podobně Jiřího Dienstbiera staršího zastoupil jeho syn a ministr pro lidská práva Jiří. Českou vládu zastupoval ještě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. (foto: čtk)

Energetická spolupráce

Ekonomická spolupráce mezi Prahou a Paříží by se měla prohloubit především v oblasti energetiky. „Naše země si vybraly jádro, je to tedy svrchované rozhodnutí. Je to také odvětví, kde se dá spolupracovat na velice vysoké úrovni. Já jsem si jistý, že by naše dva státy mohly společně vytvořit skutečně evropské nukleární odvětví,“ dodal francouzský premiér.

Francie a ČR podepsaly dohodu o spolupráci mezi institucemi, které jsou odpovědné za správu radioaktivních odpadů.

Premiér Valls potvrdil, že se francouzské společnosti budou chtít zúčastnit případného tendru na rozšiřování českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. „Až se Česká republika rozhodne…, chceme se v každém případě zúčastnit,“ řekl. Ve francouzské delegaci jsou i zástupci francouzských energetických koncernů Areva a EDF. Areva se účastnila zrušeného tendru na dostavbu dvou bloků Temelína.

Sobotka ocenil, že Francie má na využívání jaderné energie stejný názor jako Česká republika. „Je velmi důležité, že v Evropě jsou země jako Francie, které rozumí potřebám České republiky udržet výrobu z jádra jako součást energetického mixu,“ řekl Sobotka. „Ve Francii máme už řadu let partnera, který těmto našim argumentům rozumí,“ doplnil český premiér.

Francie jako brána do Afriky?

Na velký nevyužitý potenciál vzájemného obchodu upozornil předseda Francouzsko-české obchodní komory Constantin Kinský.

„Francie a Afrika spolupracují v mnoha dalších oblastech a z francouzsko-afrických obchodních vztahů by mohly profitovat i české firmy. Francie by se tak pro nás mohla stát prostředníkem ke vstupu na tamní trhy,“ uvedl Kinský.

Francie je jedním z nejvýznamnějších hráčů na africkém trhu, kde francouzsky mluví 100 milionů lidí. Podle Kinského se čeští exportéři mohou uplatnit v oborech spojených s růstem měst a jejich infrastrukturou, a s přepravou zboží (železnice, lodní přeprava, letectví, logistika).

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality