Sobotka: Česko jako vstupní brána pro Čínu do EU


Euroskop, 16.12. 2014

Mnohovrstevnaté vztahy s Čínou by podle premiéra Bohuslava Sobotky měly vést k tomu, že se Česko pro čínské podnikatele stane vstupní branou do Evropské unie. Sobotka to řekl novinářům v Bělehradě po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Oba premiéři se v hlavním městě Srbska účastní summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny.

„Shodli jsme se s předsedou čínské vlády, že je důležité, aby vztahy mezi Českou republikou a Čínou měly několik vrstev,“ řekl Sobotka. Jde podle něj například o vztahy ekonomické, kulturní, zdravotnickou spolupráci nebo oblast dialogu o lidských právech a právním státě. „Chceme v takovýchto mnohovrstevnatých vztazích s Čínou pokračovat i v příštích letech,“ poznamenal také.

„Všechny tyhle kontakty, které mají řadu vrstev a mnoho vrstev, by v konečném důsledky měly vést také k tomu, že Česká republika bude hrát roli jakési vstupní brány pro čínské podnikatele, pro Čínu v rámci Evropské unie,“ nechal se dále slyšet český premiér.

Sobotka a čínský premiér
Český premiér se v Bělehradě setkal s čínským premiérem. (foto: vlada.cz)

Spojení Praha-Šanghaj

Se svým čínským protějškem Sobotka hovořil například o otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají. Li podle něj tento záměr podporuje. Sobotka také vyjádřil přesvědčení, že po schůzce vzrostla šance na to, aby Česko v roce 2016 hostilo summit premiérů zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16 + 1. Čínského premiéra Sobotka pozval do Prahy, on sám by se do Číny měl podívat na jaře příštího roku.

Sobotka, podle něhož je platforma 16 + 1 pro Česko zajímavá tím, že mu dává možnost speciálních vztahů s asijskou velmocí, zmínil i další oblasti spolupráce obou zemí. Připomněl, že se příští rok v Česku uskuteční zdravotnický summit 16 + 1 a do ČR přijede skupina čínských dětí na ozdravný pobyt. V oblasti moderních technologií pak zase Česko bude hlavním partnerem technologického veletrhu, který se uskuteční v Šanghaji.

Podle Sobotky se oba premiéři dotkli také otázky dialogu o právním státu. „Ten dialog může přispívat k vzájemnému pochopení, abychom lépe chápali svůj pohled na svět, své hodnoty, které vyznáváme,“ podotkl Sobotka, podle něhož byl letošní rok zlomovým pro česko-čínské vztahy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality