SozialMarie: 15 sociálních projektů získá 54 000 eur


Marie Bydžovská, Euroskop, 6.1. 2014

České projekty ze sociální oblasti se mohou až do 27. ledna 2015 ucházet o nejstarší cenu pro sociální inovace SocialMarie. 15 výherců si mezi sebou rozdělí 54 tisíc eur.

„V loňském roce se o cenu SozialMarie 2014 ucházelo celkem 300 přihlášených projektů a já doufám, že jich bude letos zase o trochu víc”, říká Wanda Moser-Heindlová, zakladatelka soukromé nadace Unruhe (Neklid), která cenu SozialMarie zřizuje.

Wanda Moser-Heindlová je přesvědčena, že právě v dnešní době potřebují sociální inovace odpovídající zviditelnění. „Naše nejdůležitější poselství proto zní: „Mějte odvahu a pojďte do toho s námi,” vyzývá.

Vítězové 2014
Čeští vítězové ceny v roce 2014. (foto: Facebook)

Odborná porota vybere 15 vítězných projektů, které získají ocenění v celkové hodnotě 54 tisíc eur. Slavnostním udílení cen se uskuteční 1. května v budově rakouského rozhlasu ORF Radiokulturhaus ve Vídni. Projekty budou hodnoceny podle inovativnosti projektového záměru, ale také na základě jejich dopadu a účinnosti pro cílovou skupinu.

Byznysmen roku Frolík bude patronem 1 z projektů

Každý rok také přebírají v rámci slavnostního předávání cen „SozialMarie Patroni“ aktivní záštitu nad jedním z vítězných projektů, jež si sami zvolí, a provází či podporují tento projekt v průběhu následujícího roku. Patronem jednoho z budoucích laureátů ceny SozialMarie2015 bude Zbyněk Frolík, ředitel mezinárodního holdingu Linet.

Frolík je jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů. V loňském roce byl zvolen v anketě Hospodářských novin osobností byznysu roku 2013. S inovacemi má dlouhé zkušenosti. Na začátku devadesátých let si s přáteli pronajal starou stodolu a začal svařovat nemocniční lůžka. Dnes je jeho firma Linet druhá až třetí největší v této oblasti na světě a vyváží do více než 100 zemí.

Dva české úspěchy

Cena SozialMarie je vypisována také v Chorvatsku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku ale i na Slovensku a ve Slovinsku. Mezi silnou mezinárodní konkurencí v minulém ročníku uspěly dvě české organizace – In Iustitia a Liga otevřených mužů.

První jmenovaná pomáhá obětem násilí z nenávisti. Tedy lidem, kteří byli verbálně či fyzicky napadeni z důvodu barvy pleti, rasy, náboženského vyznání, sexuální orientace, věku, zdravotního stavu, politického přesvědčení či příslušnosti k určité sociální skupině. In Iustitia pro ně zajišťuje sociální služby, právní poradenství a zastupování. Dále se věnuje také prevenci násilí z nenávisti a projevů nesnášenlivosti.

Liga otevřených mužů byla oceněna za projekt Patron, jehož cílem je podpořit mladé muže odcházející z dětských domovů, aby se začlenili do společnosti. Patroni vytváří mladým mužům model pozitivního mužského vzoru, který mnohým z nich chybí, předávají jim své zkušenosti a jsou jim oporou při vstupu do běžného života. Pomáhají jim například získat a udržet si zaměstnání.

V roce 2015 ocení SozialMarie výjimečné projekty, jež efektivně přispívají k řešení společenských problémů, již pojedenácté. Přihlášky k účasti v SozialMarie 2015 je možné podávat pouze online. Detailní informace o podmínkách soutěže najdete na českých webových stránkách SozialMarie.org, ale i na facebooku SozialMarie.cz.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality