Zaorálek: Rusko se stalo strategickým sousedem


Euroskop, čtk, 20.1. 2015

Evropská unie musí být ve své dlouhodobé strategii vztahů s Ruskem připravena na období „nespolupráce“ Moskvy, řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání se svými kolegy ze zemí EU.

Strategický partner vs. strategický soused

„Je evidentní, že Rusko se ze strategického partnera stalo strategickým sousedem,“ řekl po ministerstké diskusi k Rusku novinářům Zaorálek. Parafrázoval tak výrok předsedy unijních summitů Donalda Tuska, který poznamenal, že Rusko se z partnera změnilo ve „strategický problém“.

Podle Zaorálka ovšem navzdory ochlazení vztahů kvůli ukrajinské krizi existují oblasti, kde je v zájmu EU a Ruska kooperovat, byť v omezeném formátu. S ministerstkými kolegy i připraveným materiálem Evropské diplomatické služby za takové oblasti považuje konflikt v Sýrii, boj s Islámským státem, rozhovory o íránském jaderném programu nebo přípravě klimatické konference v Paříži.

Podle Zaorálka jsou významné také snahy o pokračování kulturních kontaktů či spolupráce škol a vědeckých institucí. „Není to tak, že bychom chtěli izolovat Rusko,“ zdůraznil ministr.

Diskuse o budoucnosti vztahů s Ruskem

Pondělní ministerská debata byla plánována jako zahájení dlouhodobé diskuse o budoucnosti vztahů EU a Ruska. Vztahy s Moskvou se bude řešit i summit Evropské unie v březnu. Mohlo by zde padnout rozhodnutí o nynější podobě sankcí, které unie kvůli Krymu a Ukrajině na Moskvu uvalila.

Podklady pro jednání ministrů připravila Evropská diplomatická služba. Jedna z verzí dokumentu, která unikla do médií, zdůrazňuje, že cílem každého rozhodnutí o podobě těchto vztahů musí být snaha posílit evropské možnosti při prosazování zájmů EU.

Za nejdůležitější z nich dokument označuje dosažení míru v sousedství. „Další kroky nebudou znamenat návrat k ‚obvyklým vztahům‘ a budou úzce spojeny s plným prosazením loňských dohod z Minsku jako součásti udržitelného politického řešení pro Ukrajinu,“ napsali evropští diplomaté.

Dlouhodobá strategie pro Rusko

Zaorálek souhlasí – pro jakoukoliv změnu vůči Rusku je podle něj potřeba splnění určitých podmínek druhou stranou, především právě dohod z Minska. Situace na východě Ukrajiny se nyní spíše zhoršuje, připomněl. „Můžeme čelit dlouhodobé krizi a nevypadá to v tuto chvíli, že je zájem Ruska nám tu situaci nějak usnadnit,“ poznamenal Zaorálek.

Právě proto je podle jeho názoru nutná příprava dlouhodobé strategie, která musí počítat s obdobím, kdy Rusko nebude s EU spolupracovat. „Na druhé straně je náš zájem ukázat určitou otevřenost,“ uvedl český ministr.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality