Sobotka odlétá do Bruselu již ve středu


Petr Zenkner, Euroskop, 17.3. 2015

Premiér Bohuslav Sobotka se během dvou dnů před Evropskou radou sejde se šéfy všech tří hlavních institucí Evropské unie. Poprvé byl Sobotka v Bruselu jako český premiér 20. února 2014.

Sobotkův kalendář schůzek

Sobotka se ve středu 18. března setká se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Ve stejný den „zvládne“ i schůzku s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Ve čtvrtek 19. března čeká Sobotku další série jednání – s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, či s místopředsedy Evropské komise Fransem Timmermansem a Marošem Šefčovičem.

Sobotka chce na bilaterálních jednáních otevřít pro Česko důležitá témata. Potom plynule naváže dvoudenní Evropskou radou, kde jsou hlavními tématy energetická unie a koordinace hospodářských politik. Ze zahraničně-politických otázek potom situace na Ukrajině nebo chystaný summit Východního partnerství v Rize.

Bohuslav Sobotka se také sejde s Čechy, kteří působí v Bruselu. „Jsou to oni, kdo na místě vytváří obraz České republiky,“ řekl premiér na dnešní tiskové konferenci.

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka bude mít ještě před Evropskou radou šest schůzek z představiteli institucí EU, včetně Donalda Tuska, Jean-Claude Junckera a Martina Schulze. (foto: European council)

Český premiér považuje aktivní přístup k EU za důležitý český národní zájem. „Chceme se na Evropské unii podílet, ne ji oslabovat,“ řekl. Sobotka zmínil jako hlavní úspěchy svojí evropské politiky schválení fiskálního paktu nebo plánovanou finanční ústavu. V energetice potom Česko uhájilo právo na vlastní energetický mix, což je zásadní pro průmyslově orientovanou českou ekonomiku.

Podle premiéra jeho vláda ještě vyřešila problémy, které komplikovaly využití peněz z fondů EU – např. přijala novelu EIA nebo zákon o státní službě. „Nic už nebrání tomu, aby u dobře připravených operačních programů proběhly výzvy již v první polovině roku 2015,“ uvedl Sobotka.

5 českých priorit v EU

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza na tiskové konferenci shrnul pět hlavních českých priorit v EU pro rok 2015. Jmenoval dočerpání peněz z fondů EU, kde se Praha zaměří na zjednodušení pravidel pro získání peněz na projekty z období 2007-2013. Další prioritou je doladění schvalování nových operačních programů.

Důležitým tématem je energetika, kde se chce Česko podílet na dokončení jednotného energetického trhu i dobudování potřebné infrastruktury. Česká republika patří k členským státům, které již plně implementovaly III. liberalizační balíček.

Prouza zmínil také otázku energetické účinnosti, kde je do roku 2020 možné využít až 60 miliard korun z fondů EU. Z českých zdrojů, které má k dispozici Ministerstvo životního prostředí pak dalších 31,5 miliard.

Další prioritou je digitalizace české ekonomiky, protože vytváří pracovní místa nejen v Praze a Brně. Řada úspěšných IT firem sídlí i v regionech s vyšší nezaměstnaností.

Prouza zmínil rovněž posílení evropského rozměru v obranné a bezpečnostní politice. Podle státního tajemníka bude toto téma důležité i během českého předsednictví skupiny V4, které Praha přebírá v polovině roku 2015.

Euro v roce 2020

Jako jednu z priorit zmínil český státní tajemník pro EU ještě rozbíjení mýtů ohledně vstupu do eurozóny. Premiér Sobotka zmínil, že jde o politický cíl ČSSD, který ale v současné koalici nemá podporu. Stanovení termínu závisí na výsledku voleb v roce 2017.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality