S kým se setká Sobotka v Bruselu?


Marie Bydžovská, Euroskop, 18.3. 2015

Po více než roce od první návštěvy Bruselu loni v únoru se premiér Bohuslav Sobotka ve středu a ve čtvrtek opět setká s nejvyššími představiteli osmadvacítky. S nimi chce podle svých svých slov „zhodnotit rok proevropské politiky české vlády“.


Donald Tusk

Nejdříve Sobotka zamíří za předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, s kterým se ještě do loňského září, kdy byl Tusk zvolen novým předsedou Evropské rady, setkával v rámci uskupení V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Mohou se tedy dostat i otázce nastávajícího českého předsednictví „čtyřky“ nebo energetické unii.

Donald Tusk
Donald Tusk (foto: Audiovisual Service EU)

Jean Claude Juncker

Další předseda instituce EU, s kterým se premiér setká je šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. S ním bude hovořit o čerpání evropských fondů a přípravě operačních programů pro období 2014-2020. Komise minulý pátek potvrdila souhlas s českým služebním zákonem, který představoval poslední překážku pro zahájení čerpání evropských peněz v novém programovacím období. Podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy by mohly již na konci dubna být vypsány první výzvy k odevzdání projektů.

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (foto: Audiovisual Service EU)


Věra Jourová

Tentýž den čeká předsedu vlády setkání s českou komisařkou Věrou Jourovou. S komisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví by Sobotka chtěl diskutovat zejména o tom, jak lépe pomoci Čechům v uplatnění v rámci unijních institucí. V této souvislosti se ve středu večer setká s českými občany, kteří již ve strukturách EU působí. „Máme zájem na tom, aby Čechů v institucích působilo co nejvíce,“ uvedl premiér. Čechům v Bruselu má proto představit vládou schválený materiál na podporu působení českých občanů v unijních institucích.

Věra Jourová
Věra Jourová (foto: Audiovisual Service EU)


Frans Timmermans

Ve čtvrtek přivítá českou delegaci místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Nizozemský politik má v EU na starost zlepšování právní úpravy, interinstitucionální vztahy, právní stát a Listinu základních práv. S českým premiérem jej čeká diskuze právě o lepší regulaci v Evropě, ale i třeba otázky boje s ruskou propagandou.

Frans Timmermans
Frans Timmermans (foto: Audiovisual Service EU)


Maroš Šefčovič

Se slovenským místopředsedou Komise pro energetickou unii Marošem Šefčovičem bude předmětem diskuze především energetika. Pro ČR je v této otázce nejdůležitější prioritou právo každého státu určit si vlastní energetický mix, tedy výběr zdrojů, z kterých chce získávat energie a udržení technologické neutrality.

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (foto: čtk)


Martin Schulz

S předsedou Evropského parlamentu se setkal Bohuslav Sobotka již při své první cestě do Bruselu, která proběhla krátce po schválení jeho kabinetu. Tenkrát byla hlavním tématem rozhovorů potřeba obnovit důvěru občanů vůči Evropě. Německý politik při této příležitosti též ocenil rozhodnutí Sobotkovi vlády ustoupit od snahy ratifikovat tzv. Klausovu výjimku.

Martin Schulz
Martin Schulz (foto: čtk)

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality