Summit EU spojil sankce a dohodu z Minsku


Euroskop, čtk, 20.3. 2015

Na Evropské radě se ve čtvrtek dohodlo, že „ruské“ sankce a plnění dohod z Minsku budou propojeny. Po jednání to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Konečné rozhodnutí tak padne až na příští Evropské radě v červnu.

„Sankce musíme udržet do té doby, než bude Minsk zcela naplněn,“ prohlásil před novináři Tusk. Splnění všech podmínek dohody je rozvrženo až do 31. prosince 2015. Podle Tuska je „osmadvacítka“ připravena přijmout další opatření, pokud si to okolnosti vyžádají.

Tusk před summitem domlouval stanovisko hlavně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, kteří dohody z Minsku iniciovali. Podle dohod má Ukrajina do konce roku získat kontrolu nad hranicí s Ruskem, kterou teď ovládají proruští separatisté.

Rozhodnutí padne do července

Evropské hospodářské sankce mimo jiné zakazují export některých výrobků do Ruska, blokují Moskvě přístup k některým technologiím spojeným například s těžbou ropy a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy. EU je spustila loni v létě a začátkem září je rozšířila. Opatření jsou časově omezená a bez prodloužení skončí na konci července.

„Dnes Evropská rada nerozhodla o prodloužení sankcí, ale potvrdila, že toto rozhodnutí padne do té doby, než sankce v polovině roku vyprší,“ řekl při odchodu z jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

Podle českého premiéra je logické, že opatření budou prodloužena na některém z evropských jednání před koncem července. „Pokud je neprodloužíme dnes, tak je prodloužíme příště. Mně to připadá jako takticky výhodnější postup z pohledu Evropské unie,“ řekl Sobotka před začátkem jednání.

O sankcích se podle něj nevedla „žádná bouřlivá debata“ a žádná země se nepostavila proti. Okamžité rozhodnutí o prodloužení prosazovaly Polsko nebo pobaltské země, jiné státy byly zdrženlivější a připomínaly, že na definitivní rozhodnutí je stále čas. Česká republika podporovala prodloužení sankcí vůči Rusku až na příštím summitu EU.

Anexi Krymu EU neuzná

Přijaté závěry zdůrazňují, že EU nadále neuznává loňskou ruskou anexi ukrajinského Krymu a hodlá v tomto přístupu pokračovat. Summit dal také zelenou k vytvoření strategie Evropy v boji s masivní ruskou propagandou. Příslušný plán má evropská diplomacie předložit v červnu.

Unie také bude dál podporovat ukrajinský reformní proces, společně s ostatními mezinárodními sponzory a v souladu s podmínkami Mezinárodního měnového fondu. Summit v závěrech vybízí k rychlému potvrzení třetího balíku makrofinanční pomoci Kyjevu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality