Michal Bobek se stane generálním advokátem Soudního dvora EU


Euroskop, čtk, 30.3. 2015

Poprvé od vstupu ČR do EU bude mít Česká republika generálního advokáta při Soudním dvoru EU. Bude jím Michal Bobek, který je profesorem evropského práva na College of Europe v Bruggách v Belgii.

Bobek je také výzkumným pracovníkem Institutu evropského a srovnávacího práva při Právnické fakultě Univerzity v Oxfordu. Bobek je kandidátem české vlády a na funkci generálního advokáta při Soudním dvoru EU ho schválil unijní Výbor expertů. Uvedlo to Ministerstvo zahraničí ČR.

Ocenění českého kandidáta

„Výbor ve své zprávě vyzdvihuje zejména zkušenosti kandidáta v soudní praxi, jeho jmenování ad hoc soudcem Evropského soudu pro lidská práva a znalost procedur a analytických metod Soudního dvora EU. Kladně je hodnocena také znalost tří úředních jazyků EU,“ uvedlo české Ministerstvo zahraničí.

Podle ministerstva Výbor také ocenil, že česká výběrová komise, která vybírala nejlepšího kandidáta pro následné potvrzení vládou, zahrnovala všechny tři předsedy nejvyšších českých soudů.

Michal Bobek je absolvent oboru práva – na Univerzitě Karlově v Praze, v Cambridge, v Oxfordu a ve Florencii. Tam na Evropském institutu ve Florencii získal doktorský titul v oboru právo (Ph. D.) v roce 2011.

Potvrzení členskými státy

„Po kladném stanovisku Výboru musí jmenování Michala Bobka generálním advokátem potvrdit ještě Mezivládní konference členských států na úrovni Stálých zástupců při EU. Předpokládaný nástup Michala Bobka do funkce generálního advokáta se předpokládá v říjnu 2015 na funkční období šesti let,“ uvádí komuniké.

Soudci a generální advokáti jsou jmenováni na šest let a je možné, aby byli jmenováni znovu. Generálních advokátů je u dvora devět a mají na starost veřejně a nestranně předkládat stanoviska k případům předloženým soudu. Kandidáty jmenují vlády jednotlivých členských zemí EU.

Evropský soudní dvůr – jak funguje?

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality