CVVM: většina Čechů opět důvěřuje EU


Euroskop, 7.5. 2015

Evropské unii po čtyřech letech opět důvěřuje většina obyvatel České republiky, konkrétně 52 procent lidí. Jako celku Češi unii důvěřují více než jejím jednotlivým institucím. Zjistilo to Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Důvěra v EU se letos vrátila na stejnou úroveň, kde byla v dubnu 2011. Méně než poloviční byla od vstupu Česka do unie v roce 2004 právě jen v minulých třech letech. Nedůvěru EU v letošním průzkumu vyjádřilo 44 procent dotázaných.

Důvěra v instituce EU

Důvěra v Evropský parlament, Evropskou komisi a unijní ministryni zahraničí a prezidenta zůstala téměř stejná jako loni, podobně jako v případě EU ale od roku 2012 převážně roste. „Postupně se mění trend snižování důvěry k EU, Evropskému parlamentu, Evropské komisi, evropskému prezidentovi a ministryni zahraničí EU, ke kterému docházelo v letech 2009 až 2012,“ uvedlo CVVM.

Novou českou koncepci působení v EU představil v dubnu státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Evropskému parlamentu letos v dubnu věřilo 36 procent Čechů, komisi 35 procent, ministryni zahraničí 29 procent a předsedovi Evropské rady 28 procent lidí.

Jen malé změny proti loňsku jsou patrné u důvěry vůči Organizaci spojených národů, které letos v dubnu v Česku věřilo 68 procent lidí, a vůči NATO s důvěrou 62 procent lidí. „Lidé, kteří důvěřují OSN a NATO, výrazně častěji vyjadřují důvěru také Evropské unii a dalším evropským institucím,“ uvedli autoři průzkumu.

Roste spokojenost Čechů se členstvím

Zvyšuje se rovněž spokonenost Čechů se členstvím země v Evropské unii. Jejich podíl opět přibyl na 32 procent Čechů, a je nejvyšší od roku 2010.

Loni spokojenost vyjádřilo 28 procent lidí, rekordních 40 procent míra dosáhla v letech 2008 a 2009. Nejvíce jsou spokojeni mladí lidé, s přibývajícím věkem míra postupně klesá a naopak narůstá nespokojenost. Spokojenější jsou lidé s vysokoškolským vzděláním nebo maturitou, studenti, lidé s dobrou životní úrovní a vedoucí pracovníci. Nespokojeni jsou častěji důchodci, nezaměstnaní a nevoliči.

Výhody členství podle Čechů

Největším plusem členství je podle Čechů možnost studovat, pracovat a žít v EU (78 procent) a přísun evropských dotací (71 procent). Na druhou stranu členství přináší podle názoru čtyř z pěti lidí nárůst byrokracie a zřizování zbytečných úřadů, přílišné omezování evropskými zákony (71 procent) a odchod kvalifikovaných lidí za prací do jiných zemí EU (70 procent).

Z hlediska prospěšnosti integrace unie převažuje mezi Čechy souhlasné stanovisko. Nejsilněji ji vnímají v oblasti obrany a ekologie, kde je o integraci přesvědčeno 69 procent, resp. 68 procent lidí. Přes 50 procent občanů pozitivně hodnotí kulturní a hospodářskou integraci. Největšími skeptiky jsou lidé ohledně politické integrace, za prospěšnou ji pokládá 44 procent lidí, stejný počet lidí si myslí opak.

CVVM provedlo průzkum od 4. do 13. dubna mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality