Zaorálek v Bruselu: ČR nesouhlasí s kvótami na uprchlíky


Euroskop, čtk, 18.5. 2015

Členské země EU musí mít pod kontrolou rozhodování o tom, koho přijmou na své území, aby za takový krok mohly nést plnou odpovědnost, uvedl v Bruselu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Je to zcela nový přístup, který je do určité míry revoluční,“ komentoval Zaorálek návrh Evropské komise, která minulý týden navrhla „přidělování“ uprchlíků do jiných členských států. Podle klíče založeného na velikosti členského státu, výkonu ekonomiky, míře nezaměstnanosti či počtu v minulosti udělených azylů.

Na Česko by připadla přesně 2,98 procenta takto rozdělovaných osob. Z celkového počtu 20 tisíc osob, na ČR připadalo 525 lidí.

Neexistuje „návratový mechanismus“

Zaorálek na schůzce s eurokomisařem pro vnitro Dimitrisem Avramopulosem zdůraznil, že postup, který Evropská komise navrhuje, je pro Česko nepřijatelný. Nedořešeným problémem je podle něj faktická neexistence „návratového mechanismu“ v případech, kdy přijatí lidé nebudou mít nárok na azyl.

Lubomír Zaorálek v Bruselu
Lubomír Zaorálek na setkání s eurokomisařem pro vnitro Dimitrisem Avramopulosem (foto: Audiovisual service EU)

Podobně odmítavý postoj jako Česko má k plánu například Slovensko či Polsko. Závazné podíly podporuje například Německo. Díky již dříve vyjednaným výjimkám se krizový mechanismus nemusí týkat Velké Británie a Irska. Dánsko se může samo rozhodnout, zda se připojí.

S kvótami návrh komise z minulého týdne počítá ve dvou oblastech. První je právě pomoc s přechodným rozdělováním migrantů do jiných zemí EU v případě, že některé hraniční země unie přestanou příval zvládat.

Konkrétní návrhy, které na základě plánu komise ještě tento měsíc začne předkládat, budou ve většině případů vyžadovat souhlas kvalifikované většiny zemí EU a Česko samotné je nebude moci blokovat.

Dělení ano, ale pod kontrolou

Avramopulos se českého ministra ptal na návrhy konkrétních změn. „Řekl jsem, že na tom musíme pracovat společně. Asi si umím představit, jak některé věci změnit,“ podotkl Zaorálek.

Zmínil například možnost dobrovolného zapojování zemí do navrhovaných programů. Česko je podle něj připraveno se „o břemeno dělit“, ale chce mít pod kontrolou způsob, jakým to dělá, aby za něj mohla nést před veřejností odpovědnost.

Podle ministra by členské státy měly umět uprchlíkům poskytnout přijetí odpovídající evropským standardům. „Garantovat toto všechno u někoho, kdo se k nám dostane na základě automatického mechanismu, který nám bude posílat tisíce utečenců bez toho, že bychom na to měli vliv… to je prakticky nemožné slíbit,“ řekl Zaorálek.

Podle českého ministra unijní návrh může znamenat rozpad toho, co v rámci programů pomoci lidem v nouzi Česká republika už nyní dělá. „To by bylo všechno převaleno vlnou, která by k nám byla poslána systémem, který by fungoval jako automatismus,“ varoval. Podobné návrhy má za nedomyšlené a neodpovídající nynějším evropským podmínkám. „Jsem pro to, abychom my si mohli přijímat své azylanty sami,“ shrnul Zaorálek.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality