Česká vláda: kvóty nechceme


Petr Zenkner, Euroskop, 27.5. 2015

Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky řešením současné migrační krize. Česko s nimi proto nadále nesouhlasí a bude se v rámci EU snažit, aby neprošly.

Evropská komise ve středu navrhla, aby země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka celkem 40 tisíc žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí.

Komise obchází Evropskou radu

„Balíček konkrétních návrhů a opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise a který mimo jiné počítá s povinným přerozdělováním uprchlíků, nebere v potaz závěry dubnové Evropské rady,“ uvedl v tiskové zprávě Sobotka.

Zkušenosti z minula podle něj ukazují, že Česko není místem, kde by se uprchlíci z Afriky a Blízkého východu chtěli dlouhodobě usazovat. Jsme spíše cílovou zemí pro uprchlíky z bývalého Sovětského svazu.

„Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků bez ohledu na jejich vůli není dlouhodobě udržitelným řešením současné migrační krize,“ je přesvědčen premiér. „Nadále proto trvá pozice české vlády, která nesouhlasí se zavedením povinných kvót a podle toho budeme vystupovat i při společných jednáních s evropskými partnery,“ poznamenal také.

Podle Sobotky kvóty spíše povzbudí nelegální migraci do EU v situaci, kdy Evropa není schopna vracet nelegální migranty do zemí původu.

Česko je solidární

Sobotka zároveň podotkl, že se Česko nechce vzdávat odpovědnosti a je solidární zemí. K ochraně života uprchlíků je prý česká vláda připravena vynaložit veškeré úsilí.

„Rozhodli jsme o umístění a péči pro nemocné syrské děti, poskytneme vzdělání syrským studentům a hodláme zintenzivnit naši pomoc uprchlíkům ve třetích zemích,“ řekl premiér.

Návrh Evropské komise počítá s tím, že do jiných zemí osmadvacítky budou přesunováni jen občané Sýrie a Eritreje, u nichž je velká pravděpodobnost úspěšného vyřízení azylové žádosti. Mimořádný krok je snahou pomoci dvěma jižním státům EU, které se nyní potýkají s rozsáhlou migrační vlnou.

V rámci dalšího plánu Evropské komise by ČR měla také přijmout 525 osob s právem na ochranu. Dvouletý program, na kterém má EU spolupracovat s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), se má týkat celkem 20 tisíc lidí.

FRONTEX čeká v létě nárůst počtu uprchlíků

UNHCR na začátku května oznámil, že od počátku letošního roku přeplulo Středozemní moře jen do Itálie více než 32 tisíc lidí. Kvůli očekávanému nárůstu počtu uprchlíků v letní sezoně rozšíří evropská agentura Frontex oblast své působnosti ve Středozemním moři a zvýší počet svých expertů, lodí i letadel.

„Pole působnosti Frontexu bude rozšířeno na 138 námořních mil (asi 255 kilometrů) jižně od Sicílie,“ píše se ve zprávě. Plavidla Frontexu se dosud mohla pohybovat jen v oblasti vzdálené do 30 námořních mil (asi 56 kilometrů) od italských břehů. Na námořní operaci Frontexu nazvané Triton se budou v létě podílet tři letadla, šest lodí pobřežní stráže, 12 hlídkových lodí a dvě helikoptéry.

Evropská komise hodlá Frontexu k rozšíření operace v Itálii a u řeckých ostrovů v Egejském moři dalších 26,25 milionu eur (téměř 720 milionů Kč). V příští roce pak Frontex dostane pro operaci Triton a pro operaci Poseidon u řeckého pobřeží dohromady 45 milionů eur (asi 1,2 miliardy Kč).

Na operaci Triton se poskytnutím expertů či techniky podílí celkem 26 evropských zemí, včetně České republiky.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality