Komise odblokovala čerpání 38 miliard


Euroskop, čtk, 2.6. 2015

Po dvou letech odblokovala Evropská komise čerpání 38 miliard korun z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), které pozastavila v lednu 2013.

Komise reagovala na 52 auditů z loňského roku, které ukázaly zlepšení a zefektivnění kontroly, řekl první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Kvůli chybám u kritizovaných projektů však na ně Evropská komise pošle o 3,4 miliardy korun méně.

Reálně to vypadalo tak, že žadatelé mohli své projekty předkládat ke schválení, následně je dostávali proplacené z národních zdrojů. Česko je však nemohlo posílat Komisi k takzvané certifikaci, tedy konečnému schválení a proplacení z evropských fondů. Nyní už mohou tyto peníze do Česka opět proudit.

Podmínka Komise. Audity

Problematický byl projekt Hospodářské komory ČR a projekt Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), který dokonce prověřoval i Evropský úřad pro boj proti korupci. Komisi se nelíbilo hlavně to, že řídící orgán, kterým je u OPPI ministerstvo průmyslu a obchodu, delegovalo kontrolní funkci právě na Hospodářskou komoru ČR. Ta tak v některých případech kontrolovala sama sebe.

V případě ČMZRB komise kritizovala to, že na začátku končícího programovacího období byla vybrána jako finanční zprostředkovatel, aniž by došlo k zadání veřejné zakázky na služby související s prováděním záručního fondu. To byl podle názoru auditorů EK netransparentní způsob v rozporu s platnými právními předpisy EU.

EK už dříve podmínila uvolnění evropských peněz výsledky auditního šetření za rok 2014. „Náš tým provedl 52 auditů na 52 náhodně vybraných projektech v celkovém objemu auditovaných prostředků přesahující 5,5 miliardy korun. Zkontrolovali jsme mimo jiné funkčnost řídícího a kontrolního systému a také plnění dopopručení pro jeho zefektivnění. Auditoři ověřili desítky výběrových řízení, auditní spis čítá tisíce stran,“ uvedl ředitel Auditního orgánu Evžen Mrázek.

Podle něj audit prokázal zlepšení, což následně potvrdila i Evropská komise.

Snížení peněz pro projekty

Kvůli předchozím chybám však Česku snížila podíl evropských peněz na financování těchto projektů. U projektu kontrol realizovaných Hospodářskou komorou ČR šlo o 1,6 miliardy korun z reálně vynaložených nákladů na projekt. U ČMZRB snížila podíl evropského financování plošně o 25 procent, což v přepočtu na peníze činí 1,8 miliardy korun.

OPPI spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. V letech 2007 až 2013 v něm bylo k dispozici 82 miliard korun.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality