Chovanec jede do Bruselu hájit odmítání kvót


Euroskop, 13.9. 2015

Český ministr vnitra Milan Chovanec bude v pondělí odpoledne v Bruselu na jednání se svými kolegy ze zemí EU hájit odmítavý český postoj k návrhům na přerozdělování žadatelů o azyl. Mimořádný přesun 120 tisíc Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku, do méně zasažených zemí unie navrhla minulý týden Evropská komise v balíku opatření, kterými chce reagovat na nynější migrační a uprchlickou krizi v Evropě.

Lucemburské předsednictví by chtělo přes odpor ČR a některých dalších zemí dosáhnout předběžné politické podpory pro návrhy komise tak, aby mohly být definitivně schváleny 8. října. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker si ještě v neděli odpoledne o tématu telefonoval s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a politiky z dalších zemí.

Praha není ve svém nesouhlasu s povinnými kvótami sama. Podobný názor mají také další státy visegrádské skupiny (V4), hlasité jsou především Slovensko a Maďarsko. Výhrady mají i další východoevropské země, přesto se podle diplomatů také vzhledem k vývoji skupina odpůrců kvót zmenšuje.

3 otázky o imigraci s Tomášem Prouzou. Točeno ve středu 9. září. Zdroj: Euroskop.
1) Proč česká vláda odmítá kvóty, ale je ochotna přijímat azylanty?
2) Jak hodnotíte veřejné rozhodnutí Německa přijmout všechny uprchlíky ze Sýrie. Je to moudré?
3) Jste sluníčkář?

Dospěje předsednictví k dohodě?

Státy ze západu EU v přerozdělení žadatelů o azyl a tedy pomoci třem nejhůře zasaženým zemím vidí naopak výraz solidarity mezi zeměmi unie a postoj V4 stále jednoznačněji kritizují. O věci intenzivně jednali diplomaté také v neděli večer, kdy Německo oznámilo, že kvůli uprchlíkům dočasně uzavírá hranice s Rakouskem.

Přes noc pak lucemburské předsednictví připravovalo další verzi návrhu závěrů pro odpolední schůzku ministrů vnitra. Diplomaty tak čeká další kolo jednání ještě dnes ráno. Podle zdrojů ČTK připravený dokument sice nezmiňuje otázku povinných či nepovinných kvót, počítá však dál s přerozdělením 120 tisíc osob a nemění tak logiku návrhů komise.

Tusk shodu nečeká, chystá summit

Předseda unijních summitů Donald Tusk o víkendu oznámil, že pokud pondělní diskuse nepřinese shodu a podporu, svolá ještě v září mimořádnou schůzku premiérů a prezidentů unijních zemí. Ještě před diskusí ministrů vnitra mají v Bruselu mluvit ministři zahraničí o přípravě řádného summitu EU, který se sejde v polovině října.

Mezi plány komise nechybí posílení návratové politiky či vznik a rozvoj „hotspotů“, míst v hraničních státech unie, kde by se urychleně vyřizovaly žádosti příchozích. Tyto body nejsou tak problematické jako další návrh, který by přerozdělování ustavil jako obecně platný mechanismus, spouštěný vždy v budoucích krizích podobného druhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek