Sobotka: Summit nebude řešit stálé uprchlické kvóty


Marie Bydžovská, Euroskop, 14.10. 2015

Na Evropské radě se nebude řešit zavedení stálého mechanismu přerozdělování uprchlíků v EU. Na programu jsou „skutečná řešení“ migrační krize, řekl premiér Bohuslav Sobotka. Ještě před summitem jej v Bruselu čekají schůzky s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a dalšími evropskými politiky.

„Nebudeme diskutovat o trvalých kvótách, ale o tom, co jsou skutečná řešení migrační krize. To jsou dohody se třetími zeměmi – musíme hlavně hledat cestu k dohodě s Tureckem, aby pomohlo Evropě zastavit migrační proud, který do ní směřuje. Potřebujeme také návratovou politiku a ochranu vnější schengenské hranice,“ řekl Sobotka před odletem.

Není podle něj reálné, že by summit rozhodl o trvalých kvótách, jelikož Evropská rada musí rozhodovat konsenzem a existuje velká skupina zemí, která se vznikem trvalého mechanismu nesouhlasí. „Nejdříve je třeba vyhodnotit, jak a zda bude fungovat dočasný mechanismus. Pokud se něco má zavádět, musí Evropa vědět, jestli se nejedná o nesmyslnou věc, která nebude fungovat,“ řekl Sobotka.

Podle návrhu Evropské komise by se trvalý relokační mechanismus spouštěl v situaci, kdy některý členský stát postihne velký příliv žadatelů o azyl. O zahájení přesunu uprchlíků by rozhodovala Komise.

Sobotka, Tusk
Premiér Bohuslav Sobotka a šéf Evropské rady Donald Tusk (zdroj: Evropská rada)

Jak pomůže Česko

„ČR je ochotná podpořit všechny kroky, které směřují k řešení příčin migrační krize,“ řekl premiér. Vláda bude podle něj jednat o tom, jak navýšit v rozpočtu pro rok 2016 pomoc pro země, v kterých jsou soustředění uprchlíci ze Sýrie.

„Je třeba jim vytvořit co nejlepší podmínky, aby tam mohli přečkat válku v Sýrii. ČR by se na tom měla aktivně podílet,“ řekl Sobotka. „Můžeme se pohybovat v rámci státního rozpočtu, který máme k dispozici. Nemůže jít o skokové navýšení v řádu několika miliard korun ročně,“ dodal.

O míru v Sýrii musí jednat USA a Rusko

V současnosti je podle Sobotky též důležité, aby došlo ke koordinaci iniciativ, jež usilují o zajištění míru v Sýrii. Evropa by měla podpořit koordinaci postupu mezi USA a Ruskem a dostat tyto dvě velmoci k jednacímu stolu.

Česko zastává postoj, že je potřeba nalézt dohodu mezi Asadovým režimem a alespoň částí opozice. K tomu může přispět právě jenom předběžná dohoda mezi USA a Ruskem, jak se konflikt uzavře. Situace není řešitelná vojensky, zdůrazňuje předseda vlády.

Dnes Sobotka vystoupí na zasedání frakce Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů, která sdružuje sociálnědemokratické strany v Evropském parlamentu. Následně se sejde s předsedou frakce Giannim Pittelou.

S předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem bude premiér hovořit odpoledne. Předpokládá se, že kromě evropské migrační politiky bude na programu stav hospodářské a měnové unie či chystané referendum o setrvání Británie v EU. Na závěr dne se předseda vlády setká s předsedou frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Guyem Verhofstadtem.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek