Česko rekordně prosperuje, ale premianti nejsme


Marie Bydžovská, Euroskop, 21. 10. 2015

Česká ekonomika roste nejrychleji z celé Evropy. Meziroční růst ve druhém čtvrtletí roku 2015 dosáhl tempa 4,6 procent. I úroveň nezaměstnanosti je jedna z nejnižších na starém kontinentu. Podle tvůrců studie „Česko: jak jsme na tom?“ však tato čísla neukazují skutečný stav české konkurenceschopnosti. Posledních deset let považují z hlediska hospodářství za ztracenou dekádu.

Překvapivě jim do značné míry dal za pravdu i český premiér Bohuslav Sobotka, který se zúčastnil konference Aspen Institutu, na níž byla studie představena. I on vidí překážky, které brání českému hospodářství v lepším výkonu.

„Nejsme ani premianty střední Evropy, jak si rádi myslíme,“ říká jeden z garantů studie Tomáš Víšek. „V růstu ekonomiky je výrazně lepší Pobaltí, Estonsko nás již téměř dohnalo, i když začínalo z postsovětského marasmu, posledních deset let již ani nedoháníme Německo,“ vypočítává argumenty pro své tvrzení.

Klíč je ve vzdělávání

Podle Sobotky, ale i dalších účastníků debaty, je klíčovou bariérou pro hospodářský růst nedostatek vhodně kvalifikovaných pracovníků. „Dnes narážíme velmi často na problém, kdy zaměstnavatelé avizují dostatek objednávek a kapacity či schopnost rozšiřovat výrobu. Řada z nich ale omítá objednávky v situaci, kdy není schopná v reálném čase zajistit dostatek kvalifikovaných zaměstnanců,“ řekl Sobotka. „To, co potřebujeme, je udělat změny ve vzdělávání,“ dodal.

Podle Pavla Kysilky by nejlepším lékem pro české školství bylo navýšení učitelských platů a investice do pedagogických fakult. Takový model úspěšně aplikoval Singapur, upozornil člen představenstva České spořitelny. Podle předsedy vlády však není razantní skok v platech ve školství možný, protože s tím nesouhlasí ostatní zaměstnanci státu, kteří by se kvůli němu museli smířit se stagnací vlastních příjmů.

Sobotka považuje za důležité, aby se školský systém snažil integrovat každého, kdo je schopen projít hlavním vzdělávacím proudem. Dále podle něj Česko potřebuje zlepšit spolupráci mezi středními školami a podniky. Jako příklad dobré praxe v této oblasti zmínil projekt Pospolu. „Vzhledem ke struktuře naší ekonomiky je klíčové technické vzdělávání,“ zdůraznil Sobotka.

Boj o mozky

„Chybí nám elitní mozky,“ vypočítává další nedostatek české ekonomiky Martin Wichterle. Mnoho schopných Čechů podle něj úspěšně pracuje v Silicon Valley. Bohužel se ale většinou nechtějí vrátit do vlasti. „Vláda proto musí podniknout odvážné kroky a nalákat talentované a vzdělané profesionály ze zahraničí,“ domnívá se předseda představenstva WIKOV Industry. Ministerstvo práce a sociálních věcí blokuje přístup pracovní síly ze zahraničí, to se nám může vymstít, varoval.

I podle premiéra je cestou k získání kvalifikovaných pracovníků řízená migrace. „Největší praktickou bariérou je nyní fungování vízového systému s Ukrajinou, který je v zásadě zahlcený. Do vlády brzy půjde projekt, který umožní zaměstnavatelům, jež hledají pracovní sílu na Ukrajině, nahlásit své požadavky, a zprůchodnění systému,“ uvedl.

Neviditelná Železná opona

Dalším slabým místem české ekonomiky, které označil Sobotka, a které bylo identifikováno v analýze, je digitalizace. „My jsme země, která si nevede úplně špatně z hlediska privátního sektoru, pokud jde například o schopnost prodávat naše zboží a služby po internetu… Ale to, kde jsme beznadějně mezi posledními zeměmi EU, je digitalizace státní správy,“ řekl.

Poslední překážkou je podle premiéra nedostatečná infrastruktura. „25 let po pádu Železné opony to z hlediska dopravní infrastruktury vypadá, jakoby stále stála,“ řekl premiér. Musíme proto zlepšit propojení s Německem a Rakouskem.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek