Sobotka: Junckerova slova mě zklamala


Euroskop, čtk, 16.11. 2015

Premiér Bohuslav Sobotka se sejde se zástupci ministerstva vnitra, tajných služeb, policie a armády. Cílem je vyhodnotit bezpečnostní situaci a přijatá opatření v zemi po pátečních teroristických útocích v Paříži.

Už v sobotu policie posílila ostrahu letišť a Pražského hradu. Konala se také Bezpečnostní rada státu, jíž se účastnil i prezident Miloš Zeman. Premiér Sobotka po zasedání zopakoval, že české bezpečnostní složky nemají informace o tom, že by Česku hrozilo podobné nebezpečí jako Paříži.

Účastníci jednání se shodli na nutnosti posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie. Členové bezpečnostní rady slíbili, že tento postoj budou prosazovat na jednáních v EU.

Bohuslav Sobotka u francouzské ambasády
Český premiér Bohuslav Sobotka zapaluje svíčku u francouzské ambasády v Praze. Při teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v nemocnicích je řada těžce zraněných. (foto: Úřad vlády)

Sobotka: pomáhat, ale myslet na bezpečnost

V nedělních Otázkách Václava Moravce Sobotka uvedl, že Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí zároveň myslet i na svou bezpečnost. Proto ho zklamala slova šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera o nezměněném přístupu k migraci.

Podle Sobotky Evropa dosud nebyla dostatečně schopna při řešení migrační krize zdůrazňovat bezpečnost. Premiér poukázal na to, že pokud nebude obnovena bezpečnost na vnější schengenské hranici, budou si ji muset jednotlivé členské státy zajistit na svých hranicích sami.

Řešení současných potíží s migrací a takzvaným Islámským státem Sobotka vidí v rychlém nalezení dohody s Tureckem, které by mohlo migrační toky kontrolovat. Dále je nutné dokončit rozhovory mocností se Sýrií, jež by měly vést ke konci tamního konfliktu.

Sobotka nepovažuje za nutné, aby ČR měla speciální protiteroristického zákona. Chystá se ale vytvoření centrálního registru bankovních účtů, na nějž by dohlížela ČNB. Podle premiéra bude Česko pokračovat v podpoře irácké vlády i Kurdů.

Babiš: posílit rozpočet armády a policie

Podobnou linii jako Sobotka držel ve videu, které umístil na svůj Twitter i místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš. Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude podle Babiše ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Proto se musí dále navyšovat rozpočet policie i armády.

Babiš poznamenal, že už po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo bylo jasné, že teroristé nejsou vysíláni jenom takzvaným Islámským státem, ale že jde i o druhou nebo třetí generaci přistěhovalců ze severní Afriky žijící ve Francii.

„To poznání je o to horší, že jeden z atentátníků žil ve Francii a další dva přišli v rámci migrační krize,“ řekl Babiš. Jako řešení vidí kromě uzavření vnější hranice schengenského prostoru postavení pohraniční stráže, poskytnutí peněz Turecku, aby zabránilo migrační vlně, a vyřešení konfliktu v Sýrii v rámci konsenzu všech členů Rady bezpečnosti OSN.

Čeští zástupci by také podle něj měli přesvědčit evropské politiky, aby přestali být politicky korektní. „Aby hlavně mysleli na bezpečnost vlastních lidí, vlastních obyvatel, a ne na humanitární pomoc, která je samozřejmě důležitá, ale jak je vidět je zneužívaná,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek