Chovanec: Česku nevadí tvrdší kontroly na hranicích Schengenu


Euroskop, čtk, Jakub Dospiva, 20.11. 2015

Česká republika podporuje záměr přitvrdit kontroly na vnější hranici schengenského prostoru tak, aby se pravidelně týkaly také občanů zemí, které do tohoto prostoru volného pohybu patří. Při příchodu na jednání ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU to prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že musí být možné „oddělit zločince“. Mimořádná schůzka byla svolána na žádost Francie v reakci na týden staré teroristické útoky v Paříži.

Francie před schůzkou žádala od partnerů sérii konkrétních kroků, které mají do budoucna ztížit teroristům spojeným s organizací Islámský stát (IS) cestování s evropským pasem mezi Evropou a Sýrií. Právě IS se přihlásil ke krvavému útoku v Paříži, který stál 129 životů.

Změna pravidel kvůli cestám do Sýrie

Ministři vnitra a spravedlnosti EU by dnes měli dát pokyn Evropské komisi, aby připravila změny unijních pravidel tak, aby pasy občanů EU, kteří se vrací do Schengenu, bylo možné podrobovat systematickým kontrolám a porovnávat je s policejními a dalšími databázemi. Nyní občané ze zemí schengenského prostoru pas ukazují jen k „vizuální kontrole“.

„Pravděpodobně budeme muset strpět, že se vyskytnou fronty. Doufám, že to bude na nějaké rozumné bázi, aby to občany obtěžovalo co nejméně,“ podotkl Chovanec. Členem zóny totiž není například Chorvatsko, přísnější kontroly by tak v létě mohly čekat také české turisty vracející se z dovolené u Jaderského moře.

Česká strana podle ministra návrhy předjednané pro diskusi podporuje s výjimkou některých opatření, která se týkají plánů na zpřísnění podmínek pro legální držení střelných zbraní. Podle Prahy je spíše třeba bojovat se zbraněmi nelegálními než postihovat ty, kdo plní všechny zákonné podmínky.

Francouzský ministr Bernard Cazeneuve při příchodu upozornil na bod, na kterém Paříži velmi záleží. Do konce roku chce mít dohodu mezi členskými zeměmi a europarlamentem o návrhu na zřízení celoevropského registru pasažérů v leteckém provozu, aby bylo jasné, kdo do unie a po jejím území letecky cestuje. „Už není čas, tohle je nutné,“ řekl novinářům. Francie varuje, že pokud podobný systém nebude dostatečně rychle spuštěn, dojednají si jeho zřízení evropské země samy mimo unijní rámec.

Mini-Schengen je mediální sci-fi

Za „mediální sci-fi“ Chovanec při příchodu označil možnost diskuse o „mini-schengenu“, bylo by to podle něj „nesmyslné a zbytečné“. S návrhem na zúžení prostoru bez hraničních kontrol tak, aby se týkal jen několika málo „původních zemí EU“, údajně přišli počátkem týdne Nizozemci. Evropská komise už dala najevo, že o podobném plánu nic neví.

Mezi další body, o nichž by se mělo také mluvit, nechybí další posílení spolupráce zpravodajských a bezpečnostních složek v rámci Evropské unie. Eurokomisař pro vnitro Dmitris Avramopulos dnes uvedl, že je čas na „jeden další krok vpřed“, který podle něj znamená položit základy pro ustavení společné evropské zpravodajské agentury.

Je to kontroverzní krok, tyto otázky jsou v pravomoci jednotlivých členských zemí. Německý ministr vnitra Thomas de Maziére také před novináři věc bezprostředně odmítl. „Neumím si představit, že bychom se v této věci vzdali národních kompetencí,“ řekl.

Specializované protiteroristické středisko Europolu by mělo začít pracovat od počátku příštího roku, podmínkou je, aby unijní země poskytly včas potřebné experty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek