V4: Zmenšení Schengenu je nepřijatelné


Euroskop

Jakékoliv návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu jsou nepřijatelné, shodli se v Praze premiéři zemí visegrádské čtyřky (ČR, Polska, Slovenska a Maďarska). Na schůzce s prezidentkou Jižní Koreje Pak Kun-hje se ve společném memorandu taktéž dohodli na posílení vzájemných ekonomických, obchodních a kulturních vazeb.

„Oportunistické návrhy na převratnou přeměnu současného Schengenu do takzvaných mini-Schengenů v jakékoliv možné formě a rozsahu, a stejně tak přímé či skryté snahy o omezení volného pohybu jdoucí za právní rámec a ohrožující hlavní úspěchy evropské integrace, nejsou přijatelné,“ uvedli premiéři ve společném prohlášení. „Tyto návrhy neřeší příčiny současné krize, ale pouze odvádějí politickou pozornost,“ konstatovali také.

Předsedové vlád V4 se také shodli na zahájení kroků směřujících k založení skupiny Přátel Schengenu (Friends of Schengen), která má být platformou pro otevřenou diskusi o schengenských pravidlech a jejich zlepšení.

Premiéři Maďarska Viktor Orbán a Slovenska Robert Fico zdůraznili, že ochrana společných schengenských hranic je odpovědností jednotlivých zemí a je třeba otevřeně mluvit o tom, že některé země své závazky neplní.

Boj proti terorismu

Premiéři V4 také nabídli veškerou nezbytnou pomoc a spolupráci Francii, kterou nedávno otřásly teroristické útoky. Teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly kolem 130 obětí, šéfové vlád označili za útok na hodnoty, které spojují evropské národy.

„Vzhledem k povaze a rozsahu této bezpečnostní výzvy musí Evropská unie jednat. Zdůrazňujeme, že nadcházející prosincová Evropská rada musí zaujmout jasné stanovisko k boji proti terorismu,“ uvedli.

Konkrétně zmínili potřebu zlepšení sdílení zpravodajských a dalších informací v rámci Evropy, dokončení projednávání směrnice o jmenné evidenci cestujících nebo opatření zaměřená na boj s financováním terorismu a organizovaným zločinem. Dále podpořili efektivní koordinaci úsilí, které směřuje ke zničení Islámského státu.

Dopis na podporu energetické unie

Ve společném dopise premiéři V4 a Rumunska vyzvali předsedu Evropské rady Donalda Tuska, aby na pořad jednání prosincového evropského summitu v Bruselu zařadil otázku energetické unie.

Dále se Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Beata Szydlová, Viktor Orbán a Dacian Ciolos v dopise shodli, že jelikož Brusel považuje energetickou unii za jednu ze svých priorit, měl zajistit, aby jejím principům odpovídaly všechny chystané projekty. Zdůraznili, že všechny budoucí energetické projekty mají být v souladu s evropským právem a principy energetické unie.

„Zvláště vítáme důraz na energetickou bezpečnost, diverzifikaci zdrojů energie, jejích dodavatelů a cest,“ uvádí se v dopise, který na svém twitteru zveřejnil český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Projekt energetické unie schválil březnový summit EU. Má zajistit bezpečnou a levnou energii pro občany i firmy, snížit evropskou závislost na dovozech plynu z Ruska a posílit evropskou pozici při sjednávání energetických kontraktů.

Spolupráce s Jižní Koreou


Ve společném memorandu premiérů V4 a korejské prezidentky Pak Kun-hje kromě závazku užší spolupráce signatáři podpořili
sjednocení Severní a Jižní Koreje nebo proreformní snahy ukrajinské vlády. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky jsou země V4 a Jižní Koreje propojeny významnými investicemi, rostoucím obchodem, ale také rozvíjejícími se vztahy například v oblasti kultury.

„Platí také, že země V4, jako dynamicky se rozvíjející region, tvoří pro Korejskou republiku druhého největšího obchodního partnera po Německu v rámci Evropské unie,“ řekl Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek