Program MEDEVAC: Jak Češi pomáhají uprchlíkům


Lucie Priknerová, 8.12. 2015, Euroskop

Až 60 milionů korun ročně vloží Česká republika do programu na zmírnění dopadů konfliktů a přírodních katastrof. Stálý zdravotně humanitární program MEDEVAC (Medical Evacuation) zajišťuje Ministerstvo vnitra. Díky programu Češi pomáhají v Jordánsku ošetřit vážně nemocné lidi, nebo je v případě nutnosti operovat v českých nemocnicích.

„Humanitární program ministerstva vnitra MEDEVAC se ukázal v současné migrační krizi jako mimořádně důležitý a úspěšný. Za posledních několik měsíců pomohly české lékařské týmy v Jordánsku desítkám zraněných syrských uprchlíků, u nichž provedly často velmi komplikované operace“, uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

V roce 2015 působilo v rámci MEDEVAC 10 lékařských týmů, které spolu s místními kolegy provedly 224 odborných operací, a podařilo se jim vyšetřit přes 300 pacientů. Do programu se zapojilo pět českých nemocnic – FN Motol, Vojenská fakultní nemocnice v Praze, Nemocnice Na Bulovce, FN Ostrava a FN Hradec Králové.

MEDEVAC léčí oběti syrského konfliktu

Podle premiéra bude Česko v rámci programu pomáhat i nadále. Od roku 2016 zajistí stabilní fungování programu financování v objemu 60 milionů korun ročně. Navýšení rozpočtu MEDEVACu umožní školit zdravotnický personál jak v ČR, tak zasažených v zemích regionu. Bude také možné nakoupit více zdravotnického materiálu.

V roce 2015 program zajišťoval zejména vyslání lékařů do Jordánska, kteří na místě ošetřovali pacienty a vybírali případy, kdy je bylo nutné přesunout na provedení zákroku do České republiky. Z peněz programu se rovněž financoval nákup léků. Přímo v Sýrii MEDEVAC z bezpečnostních důvodů nepůsobí, zaměřuje se ale na léčbu syrských uprchlíků v Jordánsku.

„Léčba má podobu pravidelného vysílání českých civilních lékařských týmů z českých fakultních nemocnic, přibližně v intervalu jeden měsíc/jedna mise“, sdělila Euroskopu Gabriela Vaňková z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Dvě nemocnice v Jordánsku

Čeští lékaři působí v Jordánsku ve dvou zařízeních v hlavním městě Ammán. “Jedno z nich je svou kvalitou na špičce v celém Jordánsku – v tomto zařízení provádíme náročnější operace jako například operace vrozených srdečních vad či náhrady kloubů a obecně složitější ortopedické operace“, řekla Vaňková. Čeští lékaři si zde objednávají jeden operační sál.

Druhé zařízení slouží pro léčbu syrských uprchlíků, kteří zde podstupují jednodušší ortopedické a plastické operace. Tady si Češi pronajímají jeden, a v případě potřeby dva operační sály.

V rámci programu by také mohli čeští lékaři vycestovat do kurdské části Iráku. Jednalo by se o chirurgický a trauma-ortopedický tým. „V současné době rekognoskujeme vhodnou oblast a nemocnici pro působení českých týmů. Svou činnost koordinujeme s mezinárodními organizacemi, zejména se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)“, říká Vaňková.

Inspirací britská pomoc dětem

Program MEDEVAC inspirovala v roce 1993 britská evakuace zraněných dětí z obklíčeného Sarajeva. Češi později pomáhali s léčením dětí z Bosny a Kosova. Během války v Iráku v roce 2003 se v pražské motolské nemocnici léčili děti s onemocněním srdce. Z programu MEDEVAC šla v roce 2006 pomoc obětem zemětřesení v Pákistánu, nebo postiženým konfliktem v Afghánistánu (2008-2010) a v Libyi (2011-2012).

Děti, které se léči v rámci programu MEDEVAC musí splnit několik podmínek. Jejich stav např. musí být vážnější než u jiných a zákrok proveden v ČR potřebují pro záchranu života, nebo výrazné zlepšení jeho kvality. Dítě přijíždí do Česka i se zákonným zástupcem, který musí schválit provedení lékařského zákroku. Hradí se jim i cesta zpět do země původu.

Od roku 2011 se mohou v rámci programu léčit také dospělí pacienti. V rámci MEDEVACu se provádí spíše operace, nikoliv jiné druhy léčby např. dlouhodobé rehabilitace.

Pacientům v komunikaci s nemocnicemi a úřady, ale i s převozem nemocných dlouhodobě státu pomáhá katolická Charita ČR. Její Středisko migrace pomáhá pacientům s poskytováním sociálních služeb, drobnými nákupy, s organizací volnočasových aktivit a zajištěním komunikaci přes tlumočníky. Na programu MEDEVAC spolupracuje od roku 2006.

Letos na podzim přijely díky MEDEVACu do Česka na léčení i tři děti, které původně žily v jordánském uprchlickém táboře. Rodina jednoho z těchto tří dětí během pobytu v ČR utekla z motolské nemocnice do Německa. Tito lidé dostali v České republice azyl a patřili spolu s dalšími 400 uprchlíky do skupiny zařazené do přesídlovacího programu, v rámci něhož je měla Česká republika přijmout. Jednalo se ovšem o ojedinělý incident.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek