Nizozemci chtějí, aby Češi mírnili napětí mezi EU a Visegrádem


Euroskop, čtk, 15. 01. 2016

Představitelé nizozemské vlády přijedou v pátek do Česka jednat o prioritách nizozemského předsednictví Radě EU. Ministr zahraničí Bert Koenders a ministr pro migraci Klaas Dijkhoff míří do Prahy krátce poté, co země rotující předsednictví převzala.

Češi do poloviny letošního roku předsedají visegrádské skupině (V4), jejíž členské země v poslední době hlasitě kritizovaly migrační politiku EU. Očekává se, že Nizozemci budou na Česko apelovat, aby se pokusilo napětí mírnit. Ministři se během jednodenní návštěvy setkají s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem i dalšími ústavními představiteli.

Účelem návštěvy je podle tiskového odboru ministerstva zahraničí výměna názorů na klíčové otázky nizozemského předsednictví. Těmi jsou migrace a mezinárodní bezpečnost, tvorba pracovních míst, zdravé finance a silná eurozóna a odpovědná klimatická a energetická politika.

Více na Euroskopu:

Priority nizozemského předsednictví EU

Podle diplomatických zdrojů ČTK Nizozemsko spoléhá na to, že Česko jako země předsedající Visegrádu pomůže urovnat spory, které v poslední době v evropské politice vyvolaly rozdílné názory zemí V4 zejména na otázky spojené s migrací. Středoevropské státy sklízely v Bruselu kritiku za příliš tvrdý přístup vůči přicházejícím uprchlíkům. Z centra Evropy zase zněly hlasy varující před riziky migrace.

Nizozemsko nechce, aby kvóty Evropu dál rozdělovaly

Nizozemsko chce prý veškerá jednání vést citlivěji, než tomu bylo v případě předcházející předsednické země Lucemburska. Příkladem silového přístupu Lucemburčanů je například otázka kvót pro přerozdělování uprchlíků. Loni se tzv. kvóty schvalovaly kvalifikovanou většinou, tedy i proti vůli některých členských států. Důrazně proti byli právě členové V4 – Maďarsko, Slovensko i Česko. Čtvrtá visegrádská země Polsko sice hlasovala pro, současná konzervativní vláda ale hned po svém nástupu kvóty odmítla.

Nizozemsko sice v rámci migrace chce prosazovat férové rozložení zátěže, kterou uprchlíci představují, podle zdroje ČTK ale nechce, aby tato otázka Evropu dál rozdělovala.

Čeští představitelé budou na jednáních s Nizozemci zdůrazňovat také nutnost spuštění projektu společné evropské pohraniční a pobřežní stráže a také budou požadovat větší důraz na plnění akčního plánu dohodnutého mezi Tureckem a EU.

Ministerstvo zahraničí doplnilo, že mluvit by se mělo také o britských požadavcích na reformu Evropské unie, dalším rozšiřování EU nebo vztazích s Ruskem a Ukrajinou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek