Visegrád chce pomáhat Řecku při ochraně hranic


Marie Bydžovská, Euroskop, 18. 2. 2016

Prioritou České republiky i ostatních zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) je, aby Řecko lépe zvládalo ochranu své hranice s Tureckem a aby Turecko naplňovalo dohodu, kterou s Evropskou unií loni uzavřelo, řekl před zahájením Evropské rady premiér Bohuslav Sobotka.

Pokud Řecko a Turecko nebudou plnit své závazky, je podle předsedy vlády třeba přistoupit k takzvanému plánu B, tedy ke vzniku nové schengenské hranice severně od Řecka.

Tsipras chce celounijní řešení

O pokroku Řecka v ochraně hranic a o hloubce jeho spolupráce s Tureckem dnes odpoledne Sobotka jednal v Bruselu i se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem. Seznámil ho především s výsledky pondělní schůzky V4.

Tsipras podle serveru řeckého listu To Vima Sobotkovi vytkl, že „posílat vojáky a policisty k řecké hranici není přátelským činem“. Narážel tak na okolnost, že Česko letos vyslalo 27 policistů do Makedonie, aby pomáhali s dozorem nad hranicí s Řeckem.

Tsipras upozornil, že Atény nehodlají souhlasit s žádným krokem, který byl porušoval mezinárodní právo, jako jsou nezákonné zpětné deportace. Také vyzval k poskytnutí nezbytného prostoru pro realizaci celounijního řešení migrační krize.


V4 trvá na realizaci přijatých opatření

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko podle Sobotky uznávají složitou situaci Řecka, trvají ale na realizaci již přijatých opatření. Jsou prý také připravené pomoci Aténám při důkladné ochraně vnější hranice Schengenu a při registraci uprchlíků, stejně jak to činí v případě dalších zemí na takzvané balkánské stezce, po které mnozí imigranti míří do Evropy.

Slovenský premiér Fico byl dnes ohledně řecké schopnosti chránit „originální“ schengenskou hranici velmi pesimistický. Aténám dal v rozhovoru s novináři čas do března. „Pokud se v březnu ukáže, že nic nefunguje, je třeba zvažovat tu druhou variantu,“ řekl. I takové řešení ale podle něj bude řešením evropským a Slovensko je připraveno v několika týdnech přispět 300 policisty s dostatečnou jazykovou vybaveností a potřebnými znalostmi.

K názoru zemí V4, že podobný záložní plán je nutný, se podle slovenského předsedy vlády kloní také Bulharsko, Makedonie, ale i Chorvatsko či Slovinsko.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek minulý týden při návštěvě Řecka uvedl, že ČR poskytne Řekům finanční pomoc na koupi zařízení na snímání otisků prstů registrovaných uprchlíků.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek