MPO: Dopady dohody EU-USA budou na ČR pozitivní


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 4. 2016

Připravovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP) bude mít na českou ekonomiku mírně pozitivní dopady. Vyplývá to ze studie, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Navýšení hrubého domácího produktu a reálných mezd by podle nejoptimističtějšího scénáře mohlo dosáhnout dlouhodobě téměř jednoho procenta.

„Je extrémně nepravděpodobné, že by ČR měla zažít čistě z důvodu nějakého obchodního útoku negativní dopady. Současně ale není úplně pravděpodobné očekávat, že by nás ta dohoda zachránila od problémů zbytku EU,“ uvedl jeden z autorů studie, vědecký pracovník CERGE-EI, Vilém Semerák.

Podle Semeráka by uzavření transatlantické dohody mohlo přinést průměrné české domácnosti přínos maximálně několika set korun měsíčně.


Důležitost amerického trhu roste

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl upozornil, že Spojené státy jsou pro ČR nejvýznamnější exportní destinací mimo EU. Navíc vývozy do USA trvale rostou. Pro podnikatele je také důležité, že do Ameriky směřuje zboží s vyšší přidanou hodnotou.

ČR bude z liberalizace obchodu mezi EU a USA podle Bärtla těžit i nepřímo, protože se zvýší vývoz do USA ze zemí, kam ČR dodává zboží.

Kam Češi loni vyváželi

Exportní teritorium

Podíl na celkovém exportu (%)

Meziroční (2014-15) růst/pokles (%)

EU

83,4

+8,3

Německo

32,6

+8,6

Slovensko

8,9

+15,1

Polsko

5,9

+5,3

Velká Británie

5,2

+9,8

Francie

5,1

+6,7

Rakousko

4,1

+1,4

USA

2,4

+ 13,6

Rusko

2,0

-32,0

Čína

1,1

+7,5

Zdroj: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Studie pracuje se čtyřmi možnými scénáři. Nejoptimističtější počítá s kompletním odstraněním cel a pětinovým snížením nákladů díky odstranění netarifních překážek. Předpovídá dlouhodobé zvýšení reálného HDP o 0,7 procenta a růst reálné mzdy pro zaměstnance o 0,76 procenta.

„Ty scénáře nejsou oslnivé. Neznamená to, že musíme všeho ostatního nechat a věnovat se jenom TTIP. Ale ukazují, že ten směr je správný a že v tuto chvíli neexistuje jiná alternativa, co se týče vyjednávání dohody o volném obchodu, která by měla takhle pozitivní dopady,“ uvedl náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl.

Změny v potravinářství

Uzavření transatlantického partnerství by mělo v ČR nejvýraznější vliv na potravinářský a zemědělský sektor, jelikož tyto oblasti jsou dosud nejvíce chráněny. V těchto citlivých odvětvích nicméně bývají často vyjednaná přechodná období, která mohou trvat i deset až 15 let.

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezkové se čeští potravináři nemusí obávat prudkého nárůstu americké konkurence. Dovoz potravin z USA příliš nekonkuruje českým producentům, jedná se především o mořské ryby, ořechy nebo semena.

Šance pro české tramvaje

Citlivou oblastí ve vyjednávání je otevření trhu s veřejnými zakázkami. Zatímco v Evropě je formálně otevřeno 85 procent z nich, ve Spojených státech pouze 15 procent. Na druhou stranu i formálně přístupné zakázky mohou být pro zájemce ze třetích zemí uzavřené nevstřícným nastavením podmínek.

Podle Bärtla se těžko podaří prolomit dlouholetý „Buy American Act“, který ve veřejných zakázkách zvýhodňuje americké firmy, ČR by se proto chtěla soustředit na změnu pravidel v sektorech, jež jsou pro nás důležité.

Mezi ně patří kolejová doprava. Českým výrobcům tramvají se již podařilo prosadit na americkém trhu. Při zpracování analýzy její tvůrci hovořili s těmito firmami, které upozorňují, že nutnost splnit požadavek, aby 60 procent součástek pocházelo z USA a požadavek na finální montáž v zemi, zvyšují cenu tramvají o 30 až 40 procent.

Cílem je dohoda ještě s Obamou

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014, snahou je ukončit vyjednávání ještě za prezidentování Baracka Obamy. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. V pondělí začalo v New Yorku 13. kolo jednání.

Ačkoliv je v současnosti aktivních několik set mezinárodních obchodních dohod, žádná nevvolala tolik diskuzí jako jednání o transatlantickém partnerství.

Export z ČR do USA

Rok

Export do USA (mld. Kč)

2010

43,502

2011

63,516

2012

68,217

2013

70,226

2014

80,800

2015

91,800

Zdroj: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek