Co Komise doporučila ČR k zlepšení hospodářství


Euroskop, čtk, 19. 5. 2016

Česká republika by měla letos a příští rok zapracovat na dlouhodobé udržitelnosti svých veřejných financí, na snižování překážek pro investice nebo na vyšší atraktivitě učitelské profese. V pravidelných doporučeních, která mají napomoci hospodářskému růstu, k tomu Česko vybídla Evropská komise.

„Pomalejší růst ve světě a vysoká nejistota znamenají, že se musíme intenzivněji snažit posílit evropské hospodářství s pomocí dobře zacílených reforem, “ uvedl doporučení Komise pro 28 členských států EU komisař Pierre Moscovici.

„Odpovědné fiskální politiky by také měly podpořit tvorbu pracovních míst a měly by pomoci více šířit přínosy oživení. Pokyny Komise k hospodářské a fiskální politice členských států na roky 2016–2017 se zakládají právě na těchto hlavních zásadách,“ dodal komisař.

3 doporučení pro Českou republiku

1. Podniknout opatření, jež zajistí dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, ve světle budoucích rizik v oblasti zdravotní péče. Přijmout právní předpisy k posílení fiskálního rámce.

2. Omezit regulační a administrativní překážky, jež brání investicím (zejména v dopravě a energetice), a zvýšit dostupnost služeb elektronické veřejné správy. Přijmout rozpracované protikorupční reformy a zlepšit postupy zadávání veřejných zakázek.

3. Posílit řízení systému výzkumu a vývoje a usnadnit propojení akademické sféry se sférou podnikatelskou. Zvýšit atraktivnost učitelského povolání a přijmout opatření zvyšující začlenění znevýhodněných dětí (včetně romských) do vzdělávání v rámci běžných škol a předškolního vzdělávání. Odstranit překážky, jež brání větší účasti nedostatečně zastoupených skupin (zejména žen) na trhu práce.

Český fiskální rámec komise ve svém dokumentu považuje za jeden z nejslabších v celé evropské osmadvacítce a ČR by proto měla přijmout změny potřebné k jeho posílení.

Komise doporučuje také zlepšení investičního prostředí, především snížením regulačních a administrativních bariér, a to zejména v takových oblastech jako doprava a energetika. Zlepšit by se měla dostupnost elektronických služeb státní správy. Doporučení se zmiňuje také o potřebě učinit zbývající protikorupční reformy a zlepšit způsob, jakým jsou přidělovány veřejné zakázky.

Česko se má zaměřit na vzdělávání

Česko by se podle Bruselu mělo rovněž více věnovat problematice vzdělávání. Pomoci by tomu měla nejen větší provázanost mezi akademickým světem a firmami, ale také snaha zvýšit atraktivitu učitelského povolání, poznamenala komise.

Stejně jako v minulých letech unijní exekutiva v doporučeních pro ČR upozorňuje na potřebu většího zapojení znevýhodněných dětí, včetně dětí romských, do škol a školek. Odstranit je také třeba překážky, které brání v přístupu na pracovní trh méně zastoupeným skupinám, například ženám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek