Dohoda s Tureckem byla pro migrační krizi zlomová

23.05.2016
Tomáš Prouza

Počet migrantů, kteří v dubnu dorazili z Turecka na řecké ostrovy, poklesl oproti březnu o 90 procent. Data agentury Frontex potvrzují trvající trend, kdy do Evropy už denně neproudí tisíce uprchlíků, ale jen desítky příchozích. Znamená to jediné – dohoda EU s Tureckem funguje navzdory všem černým předpovědím.

Když premiér a ostatní evropští lídři letos v březnu finalizovali dohodu s Tureckem, z tábora euroskeptiků a populistů zaznívaly hlasy, které tvrdily, že Ankara evropské lídry vydírá a dohoda nikam nepovede, protože Turecko své závazky stejně nesplní. Na této populistické vlně se bohužel svezl i evropský výbor sněmovny, když na svém jednání před Evropskou radou vládu vyzval, aby odmítla dohodu o bezvízovém styku s Tureckem.

Pokud by vláda podle tohoto doporučení skutečně postupovala, znamenalo by to, že dohoda s Tureckem uzavřena nebude a přes řeckou hranici budou dále proudit tisíce migrantů denně. Přitom vízová liberalizace není otázkou, o níž by se začalo jednat až v rámci rozhovorů o aktuální dohodě mezi Evropou a Tureckem. Je to přesně naopak – o zrušení víz se jedná již od roku 2013, kdy Evropská unie zahájila s Tureckem proces vízové liberalizace a stanovila Turecku podmínky, stejně, jako to dělá v případě každého jiného státu, který o bezvízový styk usiluje (například Ukrajina či Gruzie).

Mluvíme-li o zrušení víz, musíme si uvědomit, že se nejedná o automatické otevření hranic bez kontroly pro každého, jak se nám to snaží někteří podpásově namluvit. Pokud k rozhodnutí o zrušení vízové povinnosti pro Turecko dojde, bude se týkat pouze občanů Turecka (a ne těch, kteří sice v Turecku žijí, ale mají jiný pas), pouze turistů (a nikoliv těch, kteří by chtěli v Evropě pracovat) a pouze těch, kteří mají biometrický pas (což mnohonásobně zlepšuje možnost jednoznačné identifikace každého člověka při překročení hranic a výrazně snižuje riziko cestování na padělané doklady). Abychom vůbec ke zrušení víz přistoupili, musí každá země včetně Turecka splnit řadu veřejně známých (a tedy veřejně kontrolovatelných) podmínek.

Česká vláda aktivně podporuje mechanismus záchranné brzdy, který by v případě jakýchkoliv problémů umožnil znovu rychle víza zavést. Zároveň patříme mezi ty země, které podporují a budou důrazně tlačit na vznik systému registrace osob cestujících do Evropské unie, který bude znamenat ještě vyšší stupeň bezpečnosti a kontroly. Naší inspirací jsou již fungující systémy, které používají USA, Kanada nebo Austrálie.

Spolupráce s Tureckem, kterou česká vláda podpořila, funguje a přináší výsledky. Neposlouchejme populisty a extrémisty, kteří se bojí řešit skutečné problémy – a politicky by jim vyhovovalo, aby se proud migrantů do Evropy nezastavil a oni mohli dál strašit a vyhrožovat. Vývoj posledních dvou měsíců je důkazem toho, že odvážné kroky a přemýšlení, které směřují dál než k hranicím naší země, se vyplácí.

Cesta Turecka k bezvízovému styku

Turecký pokrok k bezvízovému styku s EU
Factsheet: Turecký pokrok k bezvízovému styku

Vízová liberalizace EU - Turecko
Factsheet: Vízová liberalizace s Tureckem

Komentář byl napsán pro Aktuálně.cz

Autor: Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

Sdílet tento příspěvek