Šéfové diplomacií V4 a Beneluxu se budou pravidelně setkávat


Euroskop, čtk, 14. 6. 2016

Visegrádská čtyřka a Benelux nejsou nepřátelé, řekl po pondělním společném jednání šéfů diplomacií obou regionálních seskupení v Praze lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. V Praze uvedl, že rozpory v otázce migrace sice trvají, ale V4 i Benelux jsou součástí jedné unie a jejich úkolem je najít řešení problému.

„Neodjíždíme z Prahy s tím, že bychom měli nějaké společné řešení, ale byli jsme s to prodiskutovat naše názory,“ řekl Asselborn. „Visegrádská skupina a Benelux nejsou nepřátelé, jsou to země, které patří do jedné unie. Máme jenom jednu unii a naším úkolem je najít řešení,“ dodal Asselborn, jehož země momentálně Beneluxu předsedá. Benelux tvoří Belgie, Nizozemsko a Lucembursko.

Spor o kvóty trvá

Jádrem sporu mezi V4 – tedy Polskem, Českem, Maďarskem a Slovenskem, s dalšími zeměmi EU je odmítavý postoj Visegrádu k přerozdělování statisíců migrantů podle kvót. Na začátku května v německém deníku Aachener Nachrichten Asselborn prohlásil, že dostává záchvaty, když slyší země Visegrádu mluvit o tom, že nemají tradici v přijímání uprchlíků.

V pondělí lucemburský ministr zopakoval, že podstatou řešení musí být solidarita vyjádřená společně všemi zeměmi unijní osmadvacítky. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v roli zástupce předsednické země V4 doplnil, že názory na migraci se v otázce kvót různí, ale považuje za důležité, že i tak jsou obě strany schopny spolu o svých pozicích jednat.


Začátek nové tradice

Společné schůzky ministrů zahraničí Beneluxu a Visegrádu by se v budoucnu měly stát tradicí. Podle Zaorálka bylo pondělní setkání jejím počátkem a další jednání ve stejném formátu nebo na úrovni vysoce postavených zástupců ministerstev se budou konat také v následujícím roce.

Oproti původnímu plánu chyběli na schůzce v Praze ministři zahraničí Polska, Slovenska a Nizozemska, kteří vyslali své zástupce.

Kromě migrace byla tématem jednání také problematika evropské sousedské politiky se zaměřením na Východní partnerství, Rusko, bezpečnostní politika a NATO nebo britské referendum o setrvání v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek