Sobotka: EU potřebuje změny, aby získala podporu občanů


Marie Bydžovská, Euroskop, 27. 6. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – Lídři Evropské unie by podle premiéra Bohuslava Sobotky měli řešit na summitu, který zítra začíná v Bruselu, jak po britském referendu zabránit tomu, aby odešly další členské země. Měli by kvůli tomu začít debatu o změnách ve fungování EU, řekl dnes novinářům před odletem do Bruselu premiér.

„Počítám, že začne diskuze o tom, jaké změny ve fungování EU bychom měli udělat, aby Unie získala větší podporu občanů,“ řekl premiér. Důležité je podle něj udělat všechno proto, aby reakcí na brexit nebyl odchod dalších zemí Unie. „Musíme udržet sedmadvacítku pohromadě a musíme ji udržet atraktivní pro země, které usilují, aby se staly členy,“ zdůraznil. Premiér zvláště vyzdvihl nutnost , aby EU zvládla ekonomické dopady brexitu.

Podle Sobotky je jasné, že jednání o dohodě s odcházející zemí bude probíhat na platformě všech 27 členů a ne v menších formátech, „Jedině Evropská rada, kde jsou zastoupeny všechny členské státy, může dojednat podmínky odchodu Spojeného království,“ řekl Sobotka.

Sobotka: Chceme hájit zájmy Čechů v Británii

Vláda na pondělním jednání ustavila pracovní skupinu, jež bude za ČR připravovat podmínky, které mají být součástí dohody o vystoupení Velké Británie z EU. Podle Sobotky by s ní měli spolupracovat nejen lidé z ministerstev, ale i sociální partneři, protože dohoda bude mít dopady na české zaměstnance ve Spojeném království. Pracovní skupinu povede státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Návrhy vzešlé z její činnosti by měl představit do konce září.

„Chceme co nejvíce ochránit zájmy českých občanů,“ zdůraznil premiér. „Velká Británie chce mít přístup na společný trh, proto by také měla splnit podmínky a očekávání ostatních zemí Unie,“ dodal.

Češi netlačí na pilu

Podle evropských Smluv má trvat jednání o vystoupení členského státu dva roky, období může být ale prodlouženo. Odpočítávání začíná po aktivací článku 50 Smlouvy o EU, který řeší vystoupení členské země z Unie. Úřad britského premiéra oznámil, že premiér David Cameron považuje aktivaci tohoto článku za suverénní rozhodnutí. Britský ministr zahraničí Philip Hammond se v neděli vyjádřil, že Londýn nic nenutí k tomu, aby proces okamžitě aktivoval.

„ČR nepatří a nebude patřit mezi státy, které by nyní tlačily na pilu,“ řekl Sobotka. „Dokud jsou Britové součástí EU, mají stejná práva a povinnosti jako všechny ostatní země EU. Mimo jiné tedy máme garantovaná práva pro české zaměstnance, kteří pracují ve Velké Británii, na stejné úrovni jako mají Britové, kteří pracují u nás, a Británie bude také nadále odvádět příspěvky do evropského rozpočtu,“ dodal.

Pokračování chaosu uškodí všem

Přesto Sobotka upozornil, že kdyby se politický chaos ve Spojeném království prodlužoval, poškodí to zejména zemi samotnou, ale i všechny ostatní. „Předpokládám, že lidé v Británii si vynutí co nejdříve řešení politické krize. Británie se nemůže do nekonečna tvářit, že se nic nestalo. Jednání musí dříve nebo později začít,“ řekl premiér.

Podle Sobotky je potřeba, aby se ti, kdo prosadili brexit, dohodli a bylo zřejmé, kdo za Velkou Británii bude mluvit a jednat. Britové musí také podle Sobotky zabránit, aby se jejich země dále rozpadala. Tendence k dalšímu rozkladu jsou velmi silné. „Ti kteří vyvolali referendum o členství v EU, těžko budou odporovat Skotům, aby mohli vyvolat vlastní referendum a získat vlastní den nezávislosti,“ řekl.

Článek 50 Lisabonské smlouvy

Popisuje postup pro případ, že má členská země zájem z unie odejít. jeho text pro takový krok neklade žádné předběžné podmínky, kromě toho, že rozhodnutí členské země musí být v souladu s jejím ústavním pořádkem. Stát, který chce odejít, musí svůj záměr formálně oznámit, nestačí tak pouhá informace o výsledku referenda. Podle informovaného unijního činitele může být oznámením dopis předsedy vlády šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi nebo také jednoznačné ústní vyjádření předsedy vlády dané země učiněné před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU. Teprve po této formální aktivaci článku začne dvouletý proces vyjednávání.

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament poté rozhodují členské země superkvalifikovanou většinou (nejméně 72 procent států představující nejméně 65 procent populace). Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu nepodaří dojednat do dvou let, členství země v EU automaticky končí, nebo se může s ostatními zeměmi domluvit na prodloužení „rozvodových rozhovorů“.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek