V4: Unie musí překlenout propast mezi lidmi a institucemi


Marie Bydžovská, Euroskop, 21. 7. 2016

Předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) dnes připravovali společný postoj před zářijovým summitem v Bratislavě, na kterém budou lídři zemí EU jednat o odchodu Velké Británie z EU a reformě Unie.

„Musíme evropskou myšlenku přiblížit občanům a překlenout stávající propast mezi evropskými institucemi a očekáváním lidí,“ shodli se premiéři ve společném prohlášení.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky by se Unie měla soustředit na zajištění bezpečnosti svých občanů, a to především posílením ochrany vnějších hranic a bojem proti terorismu. Za zásadní považuje důraz na prosperitu – hospodářský růst a sbližování životní úrovně mezi starými a novými členskými státy EU.

EU má přinášet konkrétní výhody

„Abychom zabránili možné fragmentaci, musí se EU zaměřit na návrhy s konkrétními výhodami pro naše občany,“ stojí v závěrečném dokumentu. Důležité je podle něj nalézt shodu, a vyhnout se plýtvání energie na návrhy, které členské státy rozdělují.

Hostitelka summitu polská premiérka Beata Szydlová udala jako konkrétní příklad podporu vnitřního trhu, především liberalizaci obchodu se službami a udržení volného pohybu pracovníků.

Silnější role pro národní parlamenty

Dále je podle Szydlové nutné posílit kontrolu národních parlamentů nad tvorbou evropské legislativy. Připomněla nedávné rozhodnutí Evropské komise, že i přes nesouhlas národních parlamentů z 11 zemí, které společně využily proceduru žluté karty, bude pokračovat v revizi směrnice o vysílání pracovníků. Proti ní hodlá Polsko aktivně vystupovat.

Komise změnu pravidel pro dočasné vysílání zaměstnanců na práci do zahraničí navrhla v březnu. Základem plánu je, že by zaměstnanci vyslaní do zahraničí dostávali mzdu srovnatelnou s platy místních pracovníků.

Od počátku platnosti lisabonské smlouvy z roku 2009 je to teprve třetí případ, kdy země EU udělily Komisi „žlutou kartu“. Učinit tak mohou, pokud podle nich návrh komise porušuje princip subsidiarity – tedy že komise na unijní úrovni řeší témata, která by bylo lepší řešit na úrovni národní.

Visegrád bude znovu ladit noty na konci srpna

Premiéři zemí V4 se shodli také na nutnosti změnit institucionální vztahy v Unii. Podle Sobotky by měla udávat směr diskuze a hrát klíčovou roli Evropská rada. V jejím rámci se schází nejvyšší představitelé členských států.

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána EU ztratila úlohu globálního hráče a na nadcházejícím summitu v Bratislavě by se zástupci členských států měli dohodnout, co je potřeba udělat, aby unie globální úlohu znovu získala. Orbán také ocenil pomoc ostatních visegrádských států s ochranou maďarské hranice.

Slovenský premiér Robert Fico upozornil, že Visegrádská skupina chce na unijním summitu, který bude v září hostit slovenská metropole, zastávat společné stanovisko. Znovu se sejde ještě na přelomu srpna a září, kdy již bude známá agenda evropského summitu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek