Sobotku čekají 2 setkání s kancléřkou Merkelovou


Euroskop, čtk, 22. 8. 2016

Premiér Bohuslav Sobotka se tento týden dvakrát sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. První kolo jednání čeká Sobotku 25. srpna, kdy Merkelová přijede do Prahy. Podruhé se Sobotka setká se šéfkou německé vlády společně s premiéry Polska, Maďarska a Slovenska o den později ve Varšavě na summitu zemí visegrádské čtyřky (V4).

„V pátek 26. srpna 2016 bude předseda vlády Bohuslav Sobotka jednat ve Varšavě s ostatními premiéry zemí visegrádské skupiny a německou kancléřkou Angelou Merkelovou,“ informoval v pátek úřad vlády.

Před pátečním summitem kancléřka na pozvání Sobotky přijede do Prahy. Ve čtvrtek ji čeká schůzka se Sobotkou, prezidentem Milošem Zemanem a zavítá také na České vysoké učení technické v Praze. Podle sdělení úřadu české vlády se bude hovořit o budoucnosti Evropské unie, o pokračování v Česko-německém strategickém dialogu a o spolupráci ve vědě, výzkumu a moderních technologiích.

Hlavní téma bude Brexit

Hlavním účelem návštěvy v Praze je však podle mluvčího německé vlády příprava summitu 27 zemí EU v Bratislavě, který se uskuteční 16. září a při kterém se bude bez Británie hovořit o rozhodnutí britských voličů opustit unii.

Totéž téma bude zřejmě dominovat také summitu V4, kde budou kromě Sobotky s Merkelovou hovořit také polská premiérka Beata Szydlová, předseda slovenské vlády Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán.

Pětice předsedů vlád se bude ve Varšavě věnovat také konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, sankcím vůči Rusku, vztahům EU a Běloruska nebo situaci v Turecku, kde dosud doznívají důsledky nezdařeného červencového puče.

Jak Visegrád hodnotí politiku německé kancléřky

Představitelé V4 Merkelovou v minulosti opakovaně kritizovali kvůli jejímu vstřícnému postoji k uprchlíkům. Ve společných prohlášeních V4 v uplynulém roce vyzývala zejména k lepší ochraně hranic před přílivem běženců a zdůrazňovala bezpečnostní rizika migrační vlny.

Samostatně se někteří členové vlád jednotlivých zemí V4 vymezovali vůči Merkelové ostřeji. Na Slovensku i v Maďarsku vládní představitelé vystupovali proti kancléřčině přesvědčení, že víc než milion uprchlíků, kteří přišli do Evropy, je možné začlenit do společnosti. Kritikem tohoto názoru Merkelové je i český prezident a někteří další čeští politici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek