Vztahy ČR s Německem jsou nejsilnější v ekonomice


Euroskop, čtk, 23. 8. 2016

Česká republika s Německem nejvíce spolupracuje ekonomicky, západní soused je pro ČR nejdůležitějším obchodním partnerem. Napětí kvůli sudetoněmecké otázce ukončila návštěva bavorského premiéra v Praze v roce 2010 a následné návštěvy českých politiků v Bavorsku. Velmi dobře funguje spolupráce v regionech. Neshody panují podle premiéra Bohuslava Sobotky jen v otázce migrace do EU. Ve čtvrtek přijíždí do Prahy na návštěvu německá kancléřka Angela Merkelová.

Dnešní rámec vzájemných vztahů tvoří pravidelná setkání na všech politických úrovních, výborná spolupráce v EU a dalších mezinárodních organizacích a společné aktivity ve společenském životě. Funguje celá řada institucí a nadací, jejichž náplní je přeshraniční česko-německá spolupráce.

Konec doby ledové

„Za konec doby ledové“ a novou kapitolu ve vztazích obou zemí označila německá média návštěvu předsedy bavorské vlády Horsta Seehofera v Praze v prosinci 2010, představitelé sudetských Němců tehdy mluvili o nutnosti budování důvěry.

Letos v březnu byl v Bavorsku na první státní návštěvě premiér Bohuslav Sobotka a v květnu zase ministr kultury Daniel Herman jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Seehofer i nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt označili jeho účast za historickou.

Dobře funguje i regionální spolupráce obou zemí, například mezi starosty jednotlivých obcí v pohraničí a na nižších úrovních státní správy. Vznikají společné cyklostezky, volnočasová centra, jazykové programy nebo kulturní akce.

Česko-německá hranice
Nejkratší mezinárodní železnice na světě jezdí na česko-německém hraničním přechodu Stožec-Haidmühle v Novém Údolí na Prachaticku. Je dlouhá 105 metrů a cesta z Čech do Německa trvá 24 vteřin. Zdroj: čtk

Miliardový byznys

Do České republiky bylo v roce 2015 z Německa dovezeno zboží za 33,2 miliardy eur, vývoz z ČR do Německa dosáhl 46,2 miliardy eur. Obchod s Německem tvoří téměř jednu třetinu celkového zahraničního obchodu ČR, země představuje hlavní odbytiště pro české zboží. A pro Německo je ČR po Polsku druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy.

Sporný moment ve vztazích představovala svého času otázka přístupu českých občanů na německý pracovní trh. Vyřešila se v květnu 2011, kdy Německo spolu v Rakouskem otevřely jako poslední z EU svůj pracovní trh pro „nováčky“ včetně ČR. Do té doby mohli v Německu od roku 2009 volně hledat práci jen Češi s vysokoškolským diplomem.

Cestu k překonání traumat společné minulosti zase připravila Česko-německá deklarace z roku 1997 a od jejího podpisu převládají v této oblasti na nejvyšší úrovni až na výjimky smířlivé a věcné postoje. Obě strany opakovaně vyjádřily odhodlání zabývat se současnými otázkami a nezatěžovat se zbytečně tématy minulosti.

Po rozpadu sovětského bloku se stala základem česko-německé politické i hospodářské spolupráce Smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z února 1992.

Kancléřka Merkelová byla v Praze již třikrát, oficiálně v lednu 2007, v říjnu 2008 a 3. dubna 2012 na jednodenní návštěvě. Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Berlín oficiálně v březnu 2014 a pracovně v květnu 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek