Sobotka a Merkelová jednali o budoucnosti EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 25. 8. 2016

Českou republiku navštívila poprvé po čtyřech letech německá kancléřka Angela Merkelová. Hlavními tématy jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou byly budoucnost Evropské unie, spolupráce v oblasti bezpečnosti, migrace, výzkumu a digitalizace průmyslu a modernizace železničního propojení.

Premiér Sobotka při jednání ocenil probíhající Česko-německý strategický dialog, který byl zahájen v červenci 2017, a za jeho prioritní oblast označil aplikovaný výzkum a digitalizaci průmyslu.

Nejdůležitějsí obchodní partner ČR

„Německo je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem, německé investice představují více jak pětinu přímých zahraničních investic v ČR. Spolu s intenzivními kontakty mezi vědeckými centry v ČR a Německu se mohou stát základem česko-německé spolupráce při zvládání výzev čtvrté průmyslové revoluce a zavádění průmyslových technologií budoucnosti,“ uvedl předseda vlády.

Se spolkovou kancléřkou Merkelovou premiér jednal o projektu vysokorychlostní železnice Praha – Drážďany, která by měla napojit ČR na síť vysokorychlostních železnic v západní Evropě.

Nová smlouva o policejní spolupráci

Dalším důležitým tématem byla spolupráce při zajišťování bezpečnosti občanů. Předseda vlády vyzdvihl nadstandartní vztahy bezpečnostních složek obou zemí, jejímž výrazem je také nová Smlouva o policejní spolupráci, která začne platit v říjnu.

Premiér Sobotka hovořil s kancléřkou Merkelovou o budoucnosti Evropské unie po rozhodnutí britských občanů o vystoupení jejich země z EU a bratislavském evropském summitu, který se má touto otázkou zabývat v září. Premiér Sobotka při jednání představil, s jakými návrhy ČR na těchto jednáních vystoupí.

„Aby se EU více přiblížila občanům, musí dokázat přesvědčivěji a efektivněji odpovídat na hlavní výzvy dneška. Aktuálními tématy, kde může spolupráce na úrovni EU přinést hmatatelné výsledky, jsou zajištění bezpečnosti občanů a posilování hospodářského růstu a prosperity. Nejdůležitější je, aby přijatá řešení vycházela z diskuse všech 27 členských států,“ řekl český premiér.

Neshoda ohledně uprchlických kvót

V souvislosti s tématem uprchlické a migrační krize se premiér Sobotka a kancléřka Merkelová shodli na potřebě zajištění efektivní ochrany vnější hranice EU, potřebě urychleného spuštění Evropské pohraniční a pobřežní stráže a nutnosti řešení příčin migrace. Předseda vlády ČR při jednání vyjádřil nesouhlas s návrhy na reformu azylového systému EU založenými na systému povinných kvót.

Merkelová vyzdvihla skutečnost, že Česko podpořilo námořní misi NATO v Egejském moři, která má zamezit nelegálním plavbám migrantů na řecké ostrovy. Ocenila také, že Praha klade důraz na humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemí, což podle ní může pomoct zabránit příčinám, proč se lidé vydávají na útěk.

Podle Merkelové není problém, že mezi členskými státy EU jsou rozdílné názory na rozdělování uprchlíků. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení,“ řekla. Připomněla přitom, že Německo v minulosti kvóty pro rozdělování migrantů také odmítalo, když po nich volaly středomořské státy a v Německu problém migrace nebyl tak znatelný.

Jednání se v delegaci předsedy vlády zúčastnili také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok a ministr kultury Daniel Herman.

Po jednání na Úřadu vlády navštíví premiér Sobotka a kancléřka Merkelová společně České vysoké učení technické, kde se uskuteční diskusní setkání o česko-německé výzkumné spolupráci se zástupci výzkumných pracovišť a firem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek