Vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal ukončil svoji misi


Zastoupení Evropské komise v ČR, 1. 9. 2016

Dne 31. srpna ukončil Jan Michal své šestileté působení jako nejvýše postavený úředník Evropské komise v České republice. Vzděláním ekonom s dlouholetou praxí v české diplomacii se zasadil o posílení spolupráce mezi Evropskou komisí a českou politickou reprezentací, včetně parlamentu a vlády, se zástupci byznysu, odbory, akademickou obcí a o přibližování EU široké veřejnosti. Jan Michal se jako kmenový úředník Evropské komise vrací do Bruselu. Do jmenování nástupce je vedením úřadu dočasně pověřena Dana Kovaříková, vedoucí politického oddělení Zastoupení EK.

„V září 2010, kdy jsem se funkce vedoucího Zastoupení Evropské komise v ČR ujímal, byla Evropa otřásána důsledky finanční a hospodářské krize: vysoká nezaměstnanost, nedostatek investic a nedůvěra v budoucnost. Evropská unie přijala řadu společných opatření, včetně zlepšení koordinace hospodářských politik, která mají snížit riziko příštích krizí, jako byly ta řecká či irská,“ ohlíží se Jan Michal, odcházející vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice. „K posílení růstu a zaměstnanosti iniciovala Junckerova Komise investiční plán pro Evropu. Díky společnému úsilí jsme dosáhli hospodářské stabilizace a pomalého obnovení růstu a důvěry v ekonomiku, z čehož má prospěch i exportně orientovaná česká ekonomika.“

Následně byla Evropa konfrontována s uprchlickou a migrační krizí. V důsledku teroristických útoků a ozbrojených konfliktů v bezprostředním sousedství EU došlo také k otřesení důvěry v bezpečnost Evropy. Řešení obou těchto fenoménů se proto stalo společnou prioritou EU a samotné Evropské komise. „Věřím, že stejně jako předchozí velké krize, které byly pro evropský projekt impulzem k semknutí se kolem společných hodnot a zájmů, tak i současné problémy evropskou jednotu nakonec posílí. Klíčem však bude obnovení důvěry veřejnosti ve smysl evropské spolupráce a v samotný koncept Evropské unie. Výsledek červnového referenda ve Spojeném království by pro nás měl být v tomto směru mementem,“ komentuje současnou situaci Jan Michal.

Během svého působení se Jan Michal za podpory týmu v čele s ekonomickými poradci Zdeňkem Čechem a Pavlínou Žákovou podílel na hodnocení stavu české ekonomiky a doporučeních pro hospodářskou politiku ČR. Zasazoval se také o spolupráci se sociálními partnery a podnikatelskou sférou či o využívání přínosů vnitřního trhu, evropských fondů a investičního balíčku. Jako výraz uznání za podporu podnikatelského prostředí v ČR udělil v květnu 2016 prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý Janu Michalovi zlatou Merkurovu medaili.

Jan Michal

Jan Michal

Funkce vedoucího Zastoupení Evropské komise v ČR se ujal v září 2010. Předtím pracoval v Bruselu v Generálním sekretariátu EK a mj. zastupoval EK na přípravných jednáních uskupení G8 a působil také jako koordinátor pro jednání G20. Předtím řídil odbor OSN Ministerstva zahraničních věcí ČR. V průběhu předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009 předsedal pracovní skupině pro OSN. Byl rovněž zástupcem velvyslance ČR při NATO v Bruselu. Nyní se Jan Michal vrací do ústředí Evropské komise v Bruselu.

Autor: Zastoupení Evropské komise v ČR

Sdílet tento příspěvek