Země V4 chtějí na jednání o budoucnosti EU vystupovat společně


Euroskop, Radek Jozífek (čtk), 7. 9. 2016

Země visegrádské skupiny chtějí příští týden na summitu o budoucnosti Evropské unie postupovat jednotně. Premiéři zemí V4 se na tom shodli na dnešním společném jednání v polské Krynici. Evropská komise by se neměla zabývat politikou, řekla k tomu polská premiérka Beata Szydlová.

Ve slovenském hlavním městě bude příští týden 27 unijních členů již bez účasti Londýna řešit další směřování evropského bloku v reakci na výsledek britského referenda, podle něhož má země opustit EU.

„Chceme tam mít společné stanovisko. V4 je velkým subjektem s velkými ambicemi a potenciálem,“ řekla Szydlová na tiskové konferenci v Krynici.

Sobotka: EU by měla být blíž občanům

Unie by se podle premiérů měla rozvíjet a být blíž občanům. Předseda české vlády Bohuslav Sobotka v této souvislosti řekl, že EU musí přijít s konkrétními opatřeními. „Musí jít o hmatatelné výsledky, které pocítí i občané,“ řekl. V rozhovorech s ostatními premiéry zdůraznil i téma možného vzniku společné evropské armády, který prosazuje.

Sobotka po jednáních novinářům řekl, že existují i témata, kde se země V4 neshodnou. Jde třeba o názor na to, zda by se měly rychle měnit smlouvy, na základě kterých funguje EU. „Některé státy mají zdrženlivější postoj, jako Česká republika,“ řekl. Naopak pro rychlé změny je podle něj Polsko.

EU se musí poučit z chyb

Špičky zemí V4 také vyzdvihly potřebu, aby se unie poučila ze svých chyb. „EU je sice bohatá, ale slabá,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Důkazem je podle něj to, že je unie přitažlivá pro migranty, ale před jejich nekontrolovaným příchodem se zároveň nedokáže bránit. „Ochranu před migrací musíme posunout co nejvíce na jih,“ zdůraznil.

Szydlová v souvislosti s migrací kritizovala Evropskou komisi a návrhy založené na povinném přerozdělování uprchlíků podle kvót. „Komise by se neměla zabývat politikou, ale tím, co jí přísluší podle evropských smluv,“ řekla. Stanovisko V4 ohledně migrace se nemění, dodala.

Sobotka pak novinářům řekl, že politickým lídrem v nadcházející diskusi by měla být Evropská rada. „Komise by měla respektovat svůj mandát, potřebujeme se vrátit k rovnováze moci a dodržování pravidel,“ řekl. Komise by podle něj měla hlídat smlouvy. Skutečnou legitimitu má rada a parlament, dodal.

Slovenský premiér Robert Fico doufá, že se v hlavním městě jeho země podaří „určit diagnózu EU“ a najít i recepty, jak ji řešit. „Věřím, že na summitu začne velmi důležitý proces, který bych rád nazval bratislavským procesem,“ řekl Fico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek