SozialMarie vyhlašuje soutěž o sociální inovaci roku


Marie Bydžovská, Euroskop, 20. 12. 2016

I letos se můžete přihlásit do soutěže o sociální inovaci roku s názvem SozialMarie. Na vítěze čeká finanční odměna ve výši 15 000 eur (přes 400 000 korun). Uzávěrka přihlášek je 24. ledna 2017.

SozialMarie hledá výjimečné projekty, které dávají inovační odpověď na aktuální společenské výzvy. V ročníku 2016 bodovaly české projekty #prsakoule (Loono z.s.), Ponožky od babičky (Elpida, o.p.s.) a módní značka Gypsy MaMa (Tripitaka, z. s.).

Česká Burza filantropie (Koalice nevládek Pardubicka) převzala loni 3. cenu SozialMarie a aktivní záštitu patrona Pavla Kysilky. Zvláštní úkol patrona cen SozialMarie spočívá v podpoře zvoleného projektu v následujícím roce, a to jakýmkoliv způsobem.

Inspirací českým zájemcům o účast v soutěži mohou být také projekty ze zahraničí. Česká média se věnovala například vídeňskému držiteli první ceny DISPLACED. Space for change nebo unikátnímu projektu magdas HOTEL.

Předávání cen SozialMarie
V roce 2016 převzal roli patrona SozialMarie ekonom a uznávaný top manažer Pavel Kysilka. Zdroj: SozialMarie

Kdo se může přihlásit?

Výzva je určena projektům, které se zabývají aktuálními sociálními problémy a nalézají jejich inovační řešení. Přihlášku mohou podat soukromé osoby, komerční podniky, sociální podniky, občanské iniciativy, nevládní organizace, neziskové organizace, spolky a organizace veřejné správy a samosprávy.

SozialMarie oceňuje od roku 2005 každoročně 15 vynikajících, již realizovaných sociálních inovací z České republiky, Maďarska a Rakouska, ale také Chorvatska, Polska a Slovinska.

Soutěž přivítá letos nového člena. V aktuálním ročníku se mohou poprvé hlásit projekty z celého území Slovenska. V dalších letech se chce SozialMarie zaměřit na rozšíření do celého Chorvatska a Slovinska.

O co se soutěží?

Držitelé tří hlavních cen obdrží 15 000, 10 000 a 5 000 euro, dalších 12 oceněných získá vždy 2 000 euro. Celkem rozdělí SozialMarie 54 000 euro.

Přihlášky se podávají výhradně online. Pravidla a inspiraci najdete na webu www.sozialmarie.org.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek