Summit EU bude řešit, jak omezit středomořskou migrační cestu


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 2. 2. 2017

Páteční neformální summit Evropské unie by se měl v otázce migrace věnovat především zamezení přesunu uprchlíků z Libye do Itálie. Novinářům to dnes před odletem na jednání na Maltě řekl premiér Bohuslav Sobotka. Předseda české vlády neočekává, že by se debatovalo o povinných kvótách. Pokud by na ně došlo, vláda je nadále nepodporuje. Mluvit se bude i o vztazích Evropské unie a Spojených států po nástupu prezidenta Donalda Trumpa a odchodu Británie z unie, dodal Sobotka.

Sobotka novinářům řekl, že summit se soustředí na migraci ve Středomoří. “Jsem rád, že se podařilo zastavit balkánskou migrační trasu, počet uprchlíků, kteří se tudy dostávají do Evropy se výrazně snížil,” zdůraznil premiér. Podobný krok je podle něj třeba učinit na jižní trase.

“Cílem je dohodnout se na opatřeních, která zastaví migraci mezi Libyí a Itálií,” řekl Sobotka. Klíčové podle něj je, že už se lze opírat o spolupráci s tamní vládou. Nová opatření by měla zajistit, aby Libye byla schopna zamezit příchodu migrantů do země přes svou jižní hranici, ale také bránit pašerákům na severu v cestě do Evropy.

Premiéři a prezidenti osmadvacítky by měli potvrdit širší podporu libyjské pobřežní stráže či pomoc zemi s ochranou její jižní hranice. V loňském roce se přes centrální Středomoří do EU dostalo okolo 181.000 migrantů a počty mrtvých či nezvěstných na moři jsou od roku 2013 každý rok rekordní.

Premiér neočekává debatu o kvótách. “Musíme se nejprve věnovat zajištění vnějších hranic. Předpokládám, že to bude hlavní téma. Jinak platí postoj české vlády, že nepodporujeme debatu o jakýchkoliv kvótách,” dodal. I místo, kde se zítřejší neformální summit koná, silně souvisí s jižní migrační trasou do Evropy. Tématem setkání tak podle Sobotky bude vedle zajištění vnějších hranic i pomoc Africkým státům, aby z nich nepřicházelo do Evropy takové množství uprchlíků.

Více na Euroskopu o spolupráci EU s africkými státy při řešení migračních tlaků

Malta
Migranti v maltské Valletě, do které se v pátek sjedou hlavy států a vlád EU. Zdroj: čtk

Dvě priority ČR při brexitu

Mluvit se bude i o vztazích s USA, řekl Sobotka. S ostatními se o svůj názor podělí britská premiérka Theresa Mayová, která už se s novým americkým prezidentem Trumpem sešla. “Je v zájmu EU, aby se udržely dobré vztahy,” uvedl. Za důležité ve vzájemných vztazích označil především obchod a bezpečnost.

Během třetí části summitu se bude jednat o koordinaci postupu evropských zemí při jednání o ochodu Británie z unie. Premiér Sobotka trvá na tom, že je nutné jednat společně s ostatními. Zdůraznil dvě české priority pro jednání – zajistit práva českých občanů, kteří již žijí a pracují ve Velké Británii, a udržet co nejlepší přístup českých exportérů na britský trh.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek