Předsedové stran se shodli na českých prioritách pro brexit


Úřad vlády, 22. 2. 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéfové parlamentních stran dnes vydali společné prohlášení o pozici Česka pro vyjednávání o vystoupení Británie z EU. Hlavním cílem jednání o brexitu je podle nich nastavení vyváženého a oboustranně výhodného budoucího vztahu mezi Spojeným královstvím a EU. Pro úspěch jednání je klíčová jednota v rámci EU i ČR.

Premiér se s šéfy parlamentních stran shodnul, že pro úspěch vyjednávání je zásadní především jednotná evropská pozice, na jejímž formulování a prosazování se ČR hodlá aktivně podílet. Stejně důležitá je ale i jednota na národní úrovni.

Společné prohlášení uvádí, že je třeba usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy se Spojeným královstvím. Zároveň však musí být zohledněny národní zájmy České republiky a priority českého členství v Evropské unii. Je také nutné minimalizovat negativní dopady na hospodářský růst a pracovní místa.

Důležité jsou vztahy v oblasti bezpečnosti a obchodu

Za zásadní považují účastníci dnešního jednání nastavení budoucích vztahů především v oblastech vnitřní a vnější bezpečnosti, obchodu a služeb. Nutný je podle nich další rozvoj spojenectví ČR a Spojeného království v bezpečnostní a vojenské oblasti.

Podle prohlášení bude ČR usilovat maximální měrou o zachování stávajících ekonomických vazeb a jejich případný další rozvoj, bude bránit tarifním i netarifním překážkám pohybu zboží a služeb.

Nejdříve je třeba vyjednat podmínky ukončení členství

Nastavení budoucích vztahů mezi Spojeným královstvím a EU by mělo podle prohlášení předcházet dojednání základních obrysů podmínek ukončení členství, které vymezí mantinely pro jednání o budoucí spolupráci.

Hlavními prioritami pro jednání o podmínkách ukončení členství Spojeného království v Evropské unii jsou z pohledu ČR především zachování stávajícího přístupu na trh zboží a služeb, zajištění práv našich občanů a vyřešení rozpočtových záležitostí.

Práva českých občanů v Británii musí být zachována

Předsedové parlamentních stran se s premiérem také shodli na důrazném prosazení zachování již nabytých práv českých občanů, a to nejen pro trvale usazené osoby, ale i pro studenty a akademické pracovníky, kteří v konečném důsledku přispívají k růstu konkurenceschopnosti celé Unie.

Čeští občané žijící ve Spojeném království podle prohlášení využili práv vyplývajících z jejich občanství a členství České republiky v EU a toto východisko by měla jednání reflektovat. ČR chce rovněž usilovat o to, aby bylo dosaženo spravedlivého finančního narovnání mezi EU a Spojeným královstvím, které se nechce do budoucna plně účastnit na rozpočtu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek