Sobotka: Vzestup populistických hnutí je pro EU alarmující


Marie Bydžovská, Euroskop, 4. 3. 2017

ROZHOVOR – Evropský parlament by měl vydat jasný signál, že EU má řešit problém dvojí kvality potravin, říká v rozhovoru pro Euroskop při příležitosti setkání s českými europoslanci předseda vlády Bohuslav Sobotka. Dále mluvil o společných prioritách visegrádské skupiny v debatě o budoucnosti Evropské unie a výzvách, kterým Unie v současnosti čelí. Jako nejvíce alarmující vnímá vzestup populistických hnutí spojených s vypjatým nacionalismem a voláním po zavádění protekcionistických opatření.

Ve čtvrtek 2. března se ve Varšavě konal mimořádný summit V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), který se zaměřil na otázku dvojí kvality potravin. Jak chtějí středoevropské státy tuto problematiku v EU řešit? Plánujete v této otázce spolupracovat s českými europoslanci?

Téma dvojí kvality výrobků na společném trhu EU považuju za důležité. Naše vláda se mu věnuje již delší dobu, protože současnou situaci vnímáme jako velký problém. Tématu kvality potravin se osobně věnuji už od roku 2015, kdy jsem požádal Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství, aby ho vznesla na jednání Rady Evropské unie a obrátily se s žádostí o součinnost na Evropskou komisi. Moje vláda považuje situaci za zásadní a uvědomujeme si, že jeho řešení musí přijít z unijní úrovně. Jeho závažnost podtrhuje i mimořádná schůzka na úrovni V4.

Naši občané se nás právem ptají, jak je možné nabízet jim stejné zboží jako jinde v Evropě, ovšem v nižší kvalitě. Není to nic jiného, než nepřípustná diskriminace části spotřebitelů na společném trhu. Snaha o změnu současného stavu má v ČR podporu napříč politickým spektrem. Aktivní jsou i čeští europoslanci, se kterými moje vláda v této věci spolupracuje. Rád bych zmínil zejména paní poslankyni Sehnalovou, která na tuto skutečnost v Evropském parlamentu soustavně upozorňuje od roku 2011. Totéž platí pro pana ministra Jurečku a jeho aktivity v Radě ministrů.

Europoslanci na setkání s premiérem

Čeští europoslanci se setkali s premiérem Bohuslavem Sobotkou již po čtvrté. Zdroj: Úřad vlády

Dnes (pátek 3. března) jsem se setkal v Praze s českými europoslanci. Jednali jsme, mimo jiné, i o tomto tématu. Evropský parlament by měl vydat jasný signál, že EU má problém řešit. Řešení musíme nalézt na evropské úrovni. Konat by měla především Evropská komise, která navrhuje unijní legislativu. Je nutné revidovat spotřebitelská pravidla tak, aby zakazovala uvádět na společný trh výrobky, které se budou lišit svou kvalitou, ale budou uvedeny pod stejnou obchodní značkou či ve stejném obalu. Nesmíme zapomínat, že nezanedbatelný vliv má také samotný spotřebitel. Předpokladem je ovšem dobrá informovanost spotřebitelů, kterou chceme formou osvěty podpořit. Velký potenciál vidím také v posílení regionální spolupráce dozorových orgánů a v účinnějším postihování nekalých obchodních praktik.


Visegrádská skupina připravuje společnou pozici pro Římský summit, z kterého by měla vzejít deklarace o budoucnosti EU. Daří se čtyřem středoevropským zemím najít společné priority, nebo existují oblasti, v kterých jsou postoje zemí V4 příliš vzdálené, než aby našly společný kompromis?

Mezi členskými státy je přirozeně stále mnoho rozdílných pohledů na podobu budoucí Římské deklarace, Visegrádská skupina už ale svůj příspěvek zveřejnila v rámci mimořádného summitu ve Varšavě. V4 vidí budoucnost v prohlubování vnitřního trhu, v pokroku ve strategii jednotného digitálního trhu, obnovení konvergence, která je základem pro další růst, konkurenceschopnosti a prosperitě. Dále budeme prosazovat transparentní a inkluzivní přístup k rozvoji eurozóny, klíčovou roli pro nás hraje zajištění vnější a vnitřní bezpečnosti, prohloubení obranné spolupráce a aktivní politika sousedství. Tím vším musíme přispět k posílení důvěry veřejnosti v EU.

Finální znění Římské deklarace, stejně jako samotný summit, musí především potvrdit jednotu a soudržnost a jasně říct, že bez ohledu na rychlost integrace všichni držíme stejný kurz a máme společný cíl a vizi.

Summit V4

Ve čtvrtek se sešli premiéři visegrádských zemí ve Varšavě. Schválili společné stanovisko k budoucnosti Evropské unie a řešili problematiku dvojí kvality potravin v EU. Zdroj. Úřad vlády

Češi podle průzkumu Eurobarometr vnímají pozitivně spolupráci v EU v bezpečnostní politice, včetně vzniku evropské armády. Bude se česká vláda snažit prosadit tuto prioritu do Římské deklarace?

Pro českou vládu je zajištění bezpečnosti v Evropě naprosto klíčovou podmínkou pro úspěch evropské integrace. Musíme posílit roli EU jako mezinárodního aktéra, především pomocí prohloubení obranné spolupráce mezi členskými státy. Římská deklarace by podle nás měla obsahovat nejen ceremoniální část, ale také konkrétní závazky pro zásadní oblast bezpečnosti – ať už jde o bezpečnost vnitřní, vnější či socioekonomickou. Shodli jsme se na tom také s kolegy z Visegrádské skupiny na mimořádném summitu. Bezpečnost se promítla i do příspěvku V4 k Římské deklaraci. V posledních měsících jsme udělali velký pokrok v ochraně vnějších hranic EU, nyní se musíme soustředit na plné fungování Schengenu a boj proti terorismu.

EU v současnosti prochází obdobím plným změn a musí se vypořádávat s mnoha výzvami jako posilování populistů, migrační tlaky na Středozemní trase či změny v globální politice. Pokud byste měl vybrat pouze jednu z aktuálních výzev, která podle Vás představuje největší hrozbu pro soudržnost EU?

Všechny výše uvedené fenomény mají jeden společný jmenovatel – vystavují značnému tlaku EU, jejíž jednota a fungování jsou klíčovým předpokladem pro prosperitu a bezpečnost České republiky. Jsme součástí Evropy, a proto pocítíme jakékoliv krize, i když se České republiky třeba bezprostředně nedotýkají.

V mnoha oblastech Unie učinila v uplynulém roce výrazný pokrok. Například v otázce migrace. Uzavřeli jsme dohodu s Tureckem a zastavili masovou neřízenou migraci na balkánské trase, zřídili jsme společnou pobřežní a pohraniční stráž EU.

Klíčové je, abychom jednali jednotně a aby naše rozhodnutí přinesla přidanou hodnotu do každodenního života Evropanů. V tomto ohledu vnímám jako nejvíce alarmující vzestup populistických hnutí spojených s vypjatým nacionalismem a voláním po zavádění protekcionistických opatření. Letos nás navíc v Evropě čeká supervolební rok. Voliči budou rozhodovat v Nizozemsku, Francii, Německu či Česku. Jejich volba ovlivní budoucí směřování Unie i stávající snahu o její reformu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek