ČR je na 18. místě z EU v indexu digitalizace DESI


Euroskop, čtk, 3. 3. 2017

Česko se mezi osmadvaceti členskými státy Evropské unie umístilo v úrovni vyspělosti digitální ekonomiky a společnosti na 18. místě. Z indexu DESI, který dnes zveřejnila Evropská komise, ale vyplývá, že Česko oproti minulému roku dosáhlo pokrok v oblasti veřejné správy, která nicméně stále zůstává nejslabším místem. Nejlepší výsledky má v zavádění digitálních technologií ze strany podniků.

Česko v indexu DESI skončilo pod průměrem Evropské unie. Ze zemí, které se spolu s ním staly členy evropského bloku v roce 2004, se v žebříčku lépe umístily Malta, Litva, Slovinsko a Estonsko, které je dokonce na devátém místě, a přeskočilo tak třeba i Německo a Rakousko.

Česko v čele Visegrádu, ale za průměrem EU

Všechny země takzvané visegrádské čtyřky skončily až za Českem: Slovensko dvacáté, Maďarsko jednadvacáté a Polsko třiadvacáté. Slovensko ale spolu se Slovinskem dosáhlo meziročně největšího pokroku. Nejlepší je situace v oblasti digitálních technologií v Dánsku, Finsku a Švédsku, nejhůře je na tom Rumunsko. Dvě předposlední příčky obsadily Řecko a Bulharsko.

Pomocí indexu DESI Evropská komise hodnotí pokrok při vzniku digitálních ekonomik a digitální společnosti v členských zemích. Index je složen z údajů v pěti základních oblastech – konektivita, lidský kapitál, využívání internetu, integrace digitálních technologií a digitální veřejné služby.

Ačkoli Česko za poslední rok pokročilo v oblasti nabídky služeb elektronické veřejné správy i poptávky po nich, výkonnost zůstává stále pod průměrem EU. V počtu uživatelů těchto služeb se ČR umístila s 15 procenty až na 26. místě z 28 členských zemí. Průměr EU je 34 procent.

Index výkonnosti digitální ekonomiky ČR

Česká digitální ekonomika zůstává pod průměrem EU, zlepšit se musí zejména v oblasti elektronické veřejné správy. Zdroj: Zastoupení Evropské komise.

Připojení k internetu má 99 % domácností

Ohledně úrovně připojení k internetu je ČR na 9. místě. K dispozici jej mělo loni 99 procent domácností, evropský průměr je 98 procent. Pokrytí sítěmi 4G je v Česku podle indexu na dobré úrovni a podporuje rozšíření mobilního širokopásového připojení. Nepodařilo se naopak dosáhnout pokroku v oblasti využívání pevného širokopásového připojení a jeho dostupnost se zhoršila.

V celé Evropské unii používá internet aspoň jednou týdně 79 procent občanů. Česko je mírně pod tímto průměrem. Alespoň základní digitální dovednosti má v celé unii 56 procent populace, v Česku je to 54 procent, což je oproti loňskému indexu o tři procentní body méně.

Ve srovnání s průměrným evropským občanem Češi využívají internet méně k získávání hudby a videí a ke komunikaci, například na sociálních sítích. Naopak lépe než průměr jsou na tom v elektronickém bankovnictví a stále více také nakupují v internetových obchodech.

Dopředu táhnou Česko podniky

Velmi dobré výsledky má Česko v oblasti integrace digitálních technologií ze strany podniků, a to zejména proto, že elektronické obchodování zavádí stále více malých a středních podniků, uvádí index DESI. Své zboží prodává online už více než čtvrtina malých a středních podniků, téměř polovina z nich své služby nabízí i zákazníkům v zahraničí. Pokud jde o obrat elektronického obchodu, zaujímají tyto české podniky celkově druhou příčku v celé EU.

Mezi nejdůležitějšími digitálními hráči a zeměmi s nižší výkonností je podle Evropské komise stále příliš velká mezera. „Všechny členské státy by měly více investovat, aby mohly plně využívat výhod jednotného digitálního trhu. Nechceme dvourychlostní digitální Evropu,“ uvedl dnes místopředseda Komise pro digitální trh Andrus Ansip.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek