Premiéři V4 jednají o společném postoji k brexitu a digitalizaci


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 3. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes účastní summitu Visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Maďarska a Polska) ve Varšavě. Spolu s dalšími předsedy vlád zemí V4 vystoupí na Summitu střední a východní Evropy o inovacích (CEE Innovators Summit) a podepíše tzv. Varšavskou deklaraci o vzájemné spolupráci při výzkumu, vývoji a zavádění inovací a nových digitálních technologií. Dále budou lídři zemí V4 jednat o společných prioritách pro jednání s Velkou Británií o vystoupení s EU.

„S premiéry zemí Visegrádské skupiny dnes budeme hovořit o postoji našich zemí k vyjednávacímu procesu o odchodu Velké Británie a naším prioritám pro jednání s Británií. Platí, že Evropská unie bude vyjednávat jako celek, ale Visegrád by měl mít ambici podílet se aktivně na definování mandátu pro vyjednavače EU,“ zdůraznil před odletem na summit český premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér dále upozornil, že po oficiální britské žádosti o odchod z Unie podle článku 50 Lisabonské smlouvy, která by měla být podána premiérkou Theresou Mayovou ve středu, čeká sedmadvacítku vyřešení dvou otázek. Jednak musí s Británií dohodnout pravidla rozchodu. Současně bude jednat o budoucím vztahu ostrovního království s Unií.

Předsedové vlád odpoledne také vystoupí na setkání inovátorů ze střední a východní Evropy, CEE Innovators Summit, na kterém má být také generální ředitelka YouTube Susan Wojcickiová, považovaná za jednu z nejvlivnějších žen světa. Sobotka zde spolu s dalšími předsedy vlád zemí V4 podepíše tzv. varšavskou deklaraci o vzájemné spolupráci při výzkumu, vývoji a zavádění inovací a nových digitálních technologií, včetně společné podpory inovačních podnikatelů (start-upů) a dalšího rozvoje jednotného digitálního trhu EU.

ČR bude usilovat, aby fondy EU více podporovaly digitalizaci

„Podpora digitalizace, inovací a průmyslových technologií je klíčová pro budoucí rozvoj naší společnosti. Dalším významným krokem je jejich zavedení do praxe tak, aby efektivně přispívaly k ekonomickému růstu, prosperitě a konkurenceschopnosti EU,“ uvedl Sobotka.

Podpora inovací a digitalizace by do budoucnosti mělo být podle českého premiéra „významné a velké téma“ i z hlediska využití evropských fondů. Při vyjednávání o evropském rozpočtovém rámci po roce 2020 by podle něj ČR měla usilovat o to, aby prostředky z fondů mohly být více využitelné pro technologické změny, zejména pokud jde o průmysl.

„Všechny země V4 jsou průmyslové, máme silný automobilový průmysl, snažíme se rozvíjet vědu, výzkum a inovace, čeká nás proces velkých technologických změn. Bude dobře, když si visegrádská skupina bude v této oblasti více vyměňovat zkušenosti,“ řekl Sobotka.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek