V4 chce spolupracovat při podpoře startupů a inovací


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 3. 2017

Předsedové vlád čtyř zemí Visegrádské skupiny (ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko) na summitu ve Varšavě zdůraznili důležitost spolupráce svých zemí ve výzkumu, inovacích a digitalizaci ekonomik. Společně vystoupili na Summitu střední a východní Evropy o inovacích (CEE Innovators Summit) a podepsali tzv. Varšavskou deklaraci o vzájemné spolupráci při výzkumu, vývoji a zavádění inovací a nových digitálních technologií.

Chceme, aby inovace byly značkou visegrádského regionu, zdůraznili na tiskové konferenci po první části jednání český premiér Bohuslav Sobotka a polská předsedkyně vlády Beata Szydlová.

Jedním z kroků tímto směrem má být i dnešní účast premiérů na Summitu střední a východní Evropy o inovacích (CEE Innovators Summit), který následoval v odpolední části setkání předsedů vlád V4. Organizovala jej polská Agentura na podporu podnikání společně s polským Rozvojovým fondem a mezinárodním visegrádským fondem a účastnili jej také odborníci z oblasti inovací a zástupci firem.

Jednou z řečnic byla generální ředitelka YouTube Susan Wojcickiová, považovaná za jednu z nejvlivnějších žen světa. Ve svém proslovu připomněla polské kořeny své rodiny.

Summit V4

Premiéři zemí Visegrádu se zúčastnili diskuze na Summitu střední a východní Evropy o inovacích (CEE Innovators Summit). Zdroj: Úřad vlády.

V4 se zavázala ke spolupráci při podpoře digitální ekonomiky

Na závěr ekonomického summitu podepsali premiéři Varšavskou deklaraci, v které se zavázali ke vzájemné spolupráci v oblasti inovací. Podle ní státy střední Evropy prohloubí stávající spolupráci v oblastech výzkumu, technologií, inovací a digitální agendy, zvláště s využitím fondů EU. Státy se zavázaly napomáhat rozvoji těchto oblastí také tím, že v rámci Mezinárodního visegrádského fondu vyčlení částku pro granty určené na výzkum, vývoj a inovace, jež bude mít vědecká a podnikatelská komunita k dispozici.

Podle deklarace budou státy V4 též úzce spolupracovat při revizi pravidel regulace trhu elektronické komunikace a zlepší kvalitu a finanční dostupnost ICT infrastruktury, produktů a služeb. Součástí deklarace je též příslib podpory startupům při přeměně v úspěšné firmy, a to prostřednictvím pákového efektu kapitálu, znalostí a sítí a společnou podporou inovativních start-up podniků na mezinárodní úrovni.

Startup

Střední Evropa chce podporovat startupy. Zdroj: Pixabay

České startupy prezentovaly své produkty

Po dobu summitu prezentovali svou činnost startupy ze zemí V4, mezi nimi i několik českých firem. Jednou z nich je startup Beenode, který vyvinul „hledač věcí“. Ten ukazuje na mapě pomocí mobilní aplikace, kde se nachází předmět, na kterém je zařízení umístěno. Další je společnost Flydeo, která se specializuje na výrobu dronů a současně vyvíjí pro bezpilotní letouny pokročilé technologie.

Další firmou zastoupenou na summitu ve Varšavě je Corinth, která se zaměřuje na inovace v interaktivním vzdělávání, zejména propojování vzdělání a herního světa. Společnost Greycortex na akci prezentovala svůj produkt, bezpečnostní systém Mendel, jenž dokáže sledovat toky digitálních dat mezi více zařízeními a detekovat v nich možné hrozby.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek