Česká autorka Bianca Bellová získala Cenu EU za literaturu


Euroskop, Evropská komise, 21. 4. 2017

Česká spisovatelka Bianca Bellová získala Cenu Evropské unie za literaturu za román Jezero, který se nedávno stal také Knihou roku v soutěži Magnesia Litera. Dnes bylo vyhlášeno všech dvanáct oceněných autorů, slavnostní předání cen proběhne v květnu. Ocenění má poukázat na bohatost současné evropské literatury.

Bianca Bellová (1970) se narodila v Praze, kde také v současnosti žije. Má bulharské kořeny. Kromě psaní se živí překlady a tlumočením. Debutovala knihou Sentimentální román (2009), následovaly novely Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013). Vydala i řadu povídek.

V oceněné knize Jezero (2016) vypráví drsný příběh dospívajícího chlapce v neurčitém časoprostoru, jehož předobrazem byla situace kolem vysychajícího Aralského jezera.

Cena zdůrazňuje evropské kulturní a jazykové dědictví

Cena EU za literaturu je udělována od roku 2009 talentovaným autorům ze zemí, které se podílejí na programu EU Kreativní Evropa. Cílem je upozornit na bohatství současné evropské literatury a jedinečné kulturní a jazykové dědictví kontinentu. Za podpory Evropské komise cenu organizují Evropská a mezinárodní federace knihkupců (EIBF), Evropská rada spisovatelů (EWC) a Federace evropských nakladatelů (FEP).

Každoročně Cenu EU za literaturu získávají autoři zpravidla z 12 vybraných zemí. Letos byli kromě Bellové oceněni rovněž Rudi Erebara (Albánie), Ina Vultchanova (Bulharsko), Kallia Papadaki (Řecko), Halldóra K. Thoroddsen (Island), Osvalds Zebris (Lotyšsko), Walid Nabhan (Malta), Aleksandar Bečanović (Černá Hora), Jamal Ouariachi (Nizozemsko), Darko Tuševljaković (Srbsko), Sine Ergün (Turecko) a Sunjeev Sahota (Spojené Království).

Za Českou republiku se v minulosti laureáty stali Tomáš Zmeškal (2011) a Jan Němec (2014).

Knihy oceněných autorů čeká propagace v zahraničí

Ocenění autoři obdrží 5000 eur, čeká na ně také výrazná propagace v zahraničí, která začne na slavnostním předávání cen 23. května 2017 v bruselském Concert Noble za účasti komisaře pro kulturu Tibora Navracsicse, zástupců Evropského parlamentu a maltského předsednictví v Radě EU. Propagace bude poté pokračovat na významných knižních veletrzích po celé Evropě.

Program Kreativní Evropa nabízí také systém grantů na podporu literárního překladu, který se vztahuje i na překlady knih oceněných autorů. Například minulý český laureát Jana Němce získal granty na překlad své knihy Dějiny světla do devíti jazyků. Celkově takto bylo v letech 2014–2016 přeloženo přibližně 1400 knih do více než 30 jazyků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek