Sobotka: Brexit nesmí ovlivnit současné fondy EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 29. 4. 2017

Jednání mezi EU a Londýnem o odchodu Velké Británie z bloku se podle Česka nesmí dotknout peněz ve stávajících evropských fondech. Novinářům to před odletem na mimořádný summit 27 zemí unie k brexitu řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Summit má schválit politické pokyny členských zemí k jednání s Londýnem o odchodu z Unie.

Český premiér odjížděl na summit s čtyřmi hlavními prioritami. „Na prvním místě je zajištění práv občanů EU, kteří již žijí a pracují ve Velké Británii,“ zdůraznil Sobotka. Dalšími pro Česko důležitými tématy jsou vedle finančního vyrovnání s Británií řešení budoucích obchodních vztahů a kontinuita právního řádu.

Dohodnout bude také nutné finanční vyrovnání, kdy unie čeká, že Londýn dodrží všechny své závazky, které na sebe dosud jako člen unie vzal. „My máme ty programy, výzvy, dimenzovány na určitý objem finančních prostředků a neradi bychom se dostali do situace, kdy budeme muset peníze v evropských fondech krátit,“ řekl Sobotka. Je na tom podle něj v ČR shoda nejen ve vládě, ale také napříč politickým spektrem. „Britové by měli doplatit to, k čemu se zavázali ještě před brexitem,“ řekl Sobotka.

Brexit by měl ovlivnit výši peněz ve fondech EU až po roce 2020

Úbytek objemu finančních zdrojů by se tak podle českého premiéra projevil až po roce 2020 v novém evropském víceletém finančním období. „A tam je evidentní, že se musíme připravit, že těch peněz ve fondech bude méně,“ poznamenal. Těžko je podle něj možné od čistých plátců,jako je Německo, Nizozemsko nebo Francie čekat, že budou chtít zvyšovat své platby do společné unijní kasy.

Podle premiéra by dnes měla panovat v zásadě shoda nad pokyny, které Evropská rada bude schvalovat pro vyjednávání s Británií. To bude mít na starosti skupina vedená Michelem Barnierem.

Sobotka také potvrdil, že EU bude chtít udržet rozdělení jednání na dvě fáze. Nejdříve si přeje jednat o podobě a podmínkách rozvázání svazku mezi EU a Velkou Británií. Teprve pak bude možné řešit budoucnost, tedy vzájemné vztahy EU a Británie po jejím vystoupení. Britové dávají naopak najevo, že by o obou těchto záležitostech raději hned od začátku jednali zároveň.

V rámci první fáze bude nutné vyřešit i stanovení hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou a Španělskem a Gibraltarem.

ČR chce získat sídlo Evropského bankovního úřadu

Sobotka před odletem do Bruselu také potvrdil, že ČR má zájem stát se novým sídlem Evropského bankovního úřadu (EBA), který dosud úřaduje v Londýně. Přesun dvou významných evropských agentur – kromě EBA také Evropské agentury pro léčiva (EMA) – z odcházející Británie s brexitem souvisí. Předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes plánují summitu předložit návrh kritérií, podle nichž by měla být nová sídla obou agentur poměrně rychle vybrána. O úřad pro léčiva má kromě jiných zájem Slovensko.

Pokud bude respektován princip, že EBA by měla i nadále sídlit v zemi, která neplatí eurem, tak Česká republika by měla větší šance, upozornil premiér. Pro ČR by podle něj zisk sídla agentury byla dobrá příležitost, protože by to znamenalo nová kvalifikovaná pracovní místa pro české občany, kteří by uspěli ve výběrových řízeních, a přínos pro cestovní ruch.

Premiér Sobotka

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek