S programem Erasmus již vycestovalo kolem 120 tisíc Čechů


Euroskop, čtk, 18. 5. 2017

Evropský program Erasmus, který je zaměřený na spolupráci ve vzdělávání, je stále populárnější. Od roku 1998 s ním z Česka vycestovali za studiem a praxí desítky tisíc studentů a pedagogů a jejich počet roste, vyplývá z údajů Domu zahraniční spolupráce (DZS), který má organizaci programu na starosti. Letos si Erasmus připomíná 30 let od svého založení. DZS připravil při této příležitosti spolu s ministerstvem školství řadu oslav a akcí.

„V rámci Evropské unie se tomu programu daří,“ řekla ve středu při zahájení oslav na pražské Kampě ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Fungování a úspěch programu podle ní nemůže ohrozit ani Brexit. „Co se týká pohybu studentů, výměnných pobytu studentů nebo učitelů, tak zkrátka toto bude pokračovat, a upřímně řečeno ani sama Velká Británie podle ní nemá zájem na tom, aby byla zcela izolovaná,“ myslí si.

Erasmus je známý především organizováním zahraničních stipendijních pobytů studentů vysokých škol. V roce 2014 se ale jeho podoba změnila a zahrnula další programy. Nynější rozšířený program Erasmus Plus, který Evropská komise vyhlásila na období let 2014 až 2020, podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání.

Přehled oslav a akcí pořádaných DZS a ministerstvem školství k příležitosti 30. výročí programu Erasmus naleznete zde.

Zapojit se mohou i dobrovolníci nebo vedoucí mládeže

Evropská komise vyčlenila na Erasmus Plus na roky 2014 až 2020 rozpočet ve výši 14,7 miliardy eur (389,12 miliardy korun). Zatímco do roku 2012, kdy Erasmus oslavoval 25 let, absolvovaly studijní pobyt v zahraničí tři miliony studentů, v novém šestiletém období by to měly být čtyři miliony zahraničních studijních pobytů a stáží. V současnosti už komise připravuje nový program, který by měl následovat po roce 2020.

V Česku Evropská komise program dotuje 30 miliony eur (cca 825 milionů Kč). Kromě vysokoškoláků se ho mohou zúčastnit i učitelé, učni, vedoucí mládeže, dobrovolníci nebo funkcionáři amatérských sportovních organizací. Nabízí i aktivity pro předškolní vzdělávání.

Nejoblíbenější destinací je Německo

Erasmus v Česku funguje od akademického roku 1998/1999. Od té doby s ním za praxí a studiem vycestovalo zhruba 90.000 studentů a 30.000 zaměstnanců vysokých škol se zúčastnilo výukového pobytu či školení. Zatímco v prvním roce s ním do zahraničí vyjelo 879 mladých lidí, v roce 2014/2015 to bylo již 6555 a jejich počet dále každý rok mírně roste, uvádí DZS.

Nejoblíbenější destinací je od začátku Německo. Dalšími populárními cíli jsou Francie, Španělsko, Velká Británie, Portugalsko nebo Rakousko.

V posledním roce, za který má DZS k dispozici údaje, tedy 2014/2015, přijelo do ČR na studijní pobyt 6601 zahraničních studentů a 1739 na praktickou stáž. Poprvé tak počet zahraničních studentů na českých školách převýšil počet mladých Čechů, kteří prostřednictvím Erasmu vyjeli do ciziny. Nejvíce lidí přijelo údajně ze Španělska, Francie, Turecka, Německa a Polska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek