Průzkum CVVM: Evropské unii důvěřuje 48 % Čechů


Euroskop, čtk, 25. 5. 2017

Evropské unii v současné době důvěřuje 48 procent Čechů. Loni to bylo jen 37 procent, vůbec nejméně od vstupu do unie. Navzdory nárůstu kladných hodnocení je ale česká veřejnost v názoru na EU rozdělená. Unii nedůvěřuje 47 procent lidí. Výrazně nižší důvěře se pak těší instituce, které pod Evropskou unii spadají. V budoucnost sjednocené Evropy věří 39 procent lidí. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Češi zůstávají skeptičtí k budoucnosti Evropské unie a přetrvává u nich odmítavý postoj k zavedení eura v Česku. V budoucnost sjednocené Evropy věří 39 procent lidí, před rokem jich bylo o tři procentní body méně. Pro přijetí eura se vyslovilo 21 procent veřejnosti, loni to bylo 17 procent.

Evropskému parlamentu důvěřuje 32 procent a Evropské komisi 31 procent Čechů. Předseda Evropské rady, kterým je nyní Donald Tusk, má důvěru 26 procent dotázaných. Unijní ministryni zahraničí Federice Mogheriniové věří jen 23 procent lidí. U všech těchto institucí převažuje nedůvěra nad důvěrou.

„Je ovšem nutné podotknout, že v případě těchto funkcí v rámci EU je vysoký podíl lidí, kteří tyto představitele vůbec neznají, a i to ovlivňuje celkové hodnocení jejich důvěry,“ uvedlo CVVM. Mogheriniovou nezná 30 procent lidí, Tuska téměř čtvrtina.

Zvýšila se důvěra v OSN i NATO

Od loňského roku se u Čechů zvýšila také důvěra v Organizaci spojených národů (OSN) a Severoatlantickou alianci (NATO), a to shodně o osm procentních bodů. OSN nyní důvěřuje 61 procent dotázaných, NATO pak 58 procent. „Důvěra české veřejnosti v OSN, NATO a EU je silně provázaná, pokud lidé důvěřují OSN, důvěřují ve většině případů i NATO a naopak,“ uvedli statistici.

Důvěra v evropské a mezinárodní organizace stoupá s dosaženým vzděláním a životní úrovní. Nedůvěru vyjadřují častěji příznivci levice, lidé starší 60 let a v případě Evropské unie lidé ve věku 45 a více let.

Pro větší zapojení ČR v rámci EU je 25 % lidí

V souvislosti s posilováním nebo oslabováním integrace EU lidé nejčastěji zastávají názor, že by měla do budoucna zůstat zhruba stejná jako nyní. Myslí si to jako loni dvě pětiny lidí. Čtvrtina je pro oslabování integrace a 16 procent pro posilování.

Zhruba stejně odpovídali lidé na dotaz ohledně budoucího zapojení ČR do unie. Dvě pětiny by ho ponechaly na stávající úrovni a čtvrtina by ho oslabila. Ve prospěch posílení se vyslovila čtvrtina veřejnosti.

Proti loňskému roku se počet lidí souhlasících s větším zapojením ČR do EU zvýšil o sedm procentních bodů a názory ve prospěch posílení nebo oslabení se tak vyrovnaly. „To představuje posun proti loňsku, kdy zřetelně převládal postoj, že by zapojení ČR do EU mělo oslabovat, nad názorem, že by mělo posilovat,“ uvedlo CVVM.

Většina Čechů si myslí, že EU nerozhoduje v jejich zájmu

CVVM se zhruba tisícovky lidí rovněž dotazovalo na to, zda se v EU uplatňují hodnoty demokracie, rovnosti, spolupráce, tolerance, spravedlnosti a solidarity. Nejvíce lidí, 65 procent si myslí, že se v unii uplatňují hodnoty demokracie a spolupráce, naopak nejméně občanů, 36 procent si totéž myslí o rovnosti.

Vedle toho 66 procent populace soudí, že rozhodnutí EU nejsou v zájmu ČR, a podle 69 procent nejsou ani v zájmu lidí, jako jsou oni sami. Ani v tomto případě se výsledky proti loňskému roku téměř nezměnily.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 13. dubna a zúčastnilo se ho 1033 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek