Boj o přesun agentur EU z Londýna dostal nová pravidla


Tereza Chlebounová, Euroskop, 24. 5. 2017

Členské státy EU, které se chtějí ucházet o Evropskou lékovou agenturu a Evropský orgán pro bankovnictví, musejí podat přihlášku do 31. července. Žádná země ale nemůže hostit obě agentury. Podmínky pro získání agentur stanovil dokument, který v úterý vydala Evropská komise.

Evropská léková agentura (EMA) a Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) zaměstnávají v Londýně více než tisíc lidí. Británie doufala, že si i po odchodu z Evropské unie agentury udrží, Evropská komise jí ale letos v dubnu dala na srozuměnou, že počítá s jejich přesunem na území EU. „Spojené království odchází z Evropské unie a nebude mít žádný vliv na umístění agentur EU,“ řekl k tomu podle serveru BBC mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Mezi ostatními členskými státy se mezitím rozběhl závod o to, který z nich se stane novým sídlem agentur. Evropská komise nyní stanovila podmínky, které musejí země splnit, pokud se o ně chtějí ucházet.

Rozhodnutí padne nejpozději v říjnu

Server Politico informoval, že je potřeba do konce července podat přihlášku, následovat bude několik kol hlasování, z nichž se dostanou do finále dvě země. Vítěz bude muset získat většinu hlasů členských států. Konečné rozhodnutí by mělo padnout nejpozději v říjnu.

Dokument Komise podle serveru EU Observer zmiňuje princip zavedený v roce 2003, podle nějž by se nové evropské agentury měly přednostně umisťovat do nových členských zemí, zároveň ale uvádí, že se v tomto případě jedná o přesídlení již existujících agentur, nikoliv vnik nových.

Žádná země nemůže získat obě agentury

O jednu nebo obě agentury se podle informací serveru EU Observer uchází nejméně 20 zemí. Kromě Bulharska, Rumunska, Chorvatska, Slovenska a Kypru už v každém členském státě minimálně jedna agentura sídlí. V České republice se jedná o Agenturu pro evropský globální navigační družicový systém (GSA).

Dokument Komise ale sděluje, že žádná země nemůže získat obě agentury. Ukončila tím spekulace, že by Francie mohla souhlasit se zrušením druhého sídla evropských poslanců ve Štrasburku výměnou za to, že by se město stalo novým sídlem EBA i EMA.

Vítěz musí poskytnout budovu, ubytování či místa ve školách

Mezi kritéria rozhodování patří podle serveru Politico poskytnutí vhodné budovy, ale například i ubytovací kapacity v hotelích. Vítězné město musí zajistit 30 tisíc hotelových míst ročně pro lékovou agenturu a 9 tisíc míst ročně pro bankovní agenturu.

K dalším požadavkům se řadí také zajištění míst v mezinárodních školách pro děti zaměstnanců. V případě EMA by se podle Politica jednalo o 648 míst. Kromě toho je potřeba najít prostory pro archiv lékové agentury, který čítá 34 tisíc krabic. Dokument zdůrazňuje, že Komise bude usilovat o co nejmenší narušení provozu agentur.

Náklady na přesun má zaplatit Británie

Server EUobserver podotýká, že přesídlení agentur bude velmi nákladné, EU ale počítá s tím, že jej zaplatí Británie. EMA má v Londýně podepsanou nájemní smlouvu až do roku 2039, podle níž bude muset do té doby platit 16 milionů eur ročně. EBA má údajně smlouvu do roku 2020, za poplatek zhruba 3 milionů eur ji může ukončit předčasně.

Česká republika se rozhodla usilovat o Evropský orgán pro bankovnictví, pro jehož získání má podle vlády lepší pozici. Větší zájem ale panuje podle serveru Politico o agenturu EMA, která schvaluje léky pro celý unijní trh a zaměstnává téměř 900 lidí.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek