Pražská konference DESCOP řeší budoucnost evropské obrany


Euroskop, čtk, 9. 7. 2017

Diskusi o budoucnosti společné obrany EU dnes v Praze na mezinárodní konferenci zahájí čelní představitelé Evropské unie, NATO a předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Na konferenci DESCOP vystoupí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Zúčastní se jí také ministři zahraničí a obrany několika členských zemí EU a zástupci evropského obranného průmyslu.

Na fóru, která se koná pod záštitou Junckera a Sobotky, se bude diskutovat o návrzích modelů společné obrany, s nimiž tento týden přišla Evropská komise. Tři scénáře unijní obrany se liší mírou spolupráce jednotlivých členských zemí. Z pražské debaty by podle očekávání měly vzejít podněty pro červnové zasedání Evropské rady, kterou tvoří premiéři a prezidenti členských zemí EU.

Konferenci můžete sledovat v přímém přenosu.

Vizi budoucnosti evropské obrany Juncker se Sobotkou nastínili ve společném článku pro americký list The Wall Street Journal (WSJ), který vyšel v úterý. Poukázali v něm na to, že Evropská unie musí převzít svou obranu do svých rukou. K tomu potřebuje nový plán posílení spolupráce a navýšení obranných výdajů. EU podle nich musí umět „nezávisle a náležitě reagovat na vnější hrozby“, což není možné v situaci, kdy armády členských zemí nejsou schopny účinně spolupracovat.

Podle zdrojů obeznámených s úvahami uvnitř EU zatím nelze očekávat, že by vzniklo jedno společné vojsko EU. Cílem diskuse o společné obraně je sladit jednotlivé zbrojní systémy, zefektivnit nákupy vybavení nebo propojit výzkum a vývoj. Unijní představitelé také zdůrazňují, že Evropa chce postupovat ve shodě s NATO, nikoliv vytvářet konkurenční obranný systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek