Sobotka: EU nehledá svou identitu, ale konkrétní cestu kupředu


Tereza Chlebounová, Euroskop, 13. 6. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil třetí ročník mezinárodní konference Prague European Summit, který se koná od 13. do 15. června v Praze. V úvodním projevu se věnoval hrozbě mezinárodního terorismu a nutnosti posílit společnou evropskou obranu. EU podle Sobotky potřebuje pragmatické návrhy, jako je například návrh Evropské komise na zřízení Evropského obranného fondu.

Sobotka připomněl, že zatímco v minulých letech se konference věnovala spíš vnitřním problémům Evropské unie, letos se soustředí především na otázku, jak může Evropa obstát ve světě jako samostatný aktér.

Za největší současnou výzvu považuje premiér mezinárodní terorismus a zvládnutí jeho příčin. V této souvislosti zdůraznil nutnost posílit Společnou bezpečnostní a obrannou politiku Evropské unie. „Pokud má být EU skutečným globálním hráčem, musí se účinně podílet na řešení globálních problémů, včetně bezpečnostních,“ uvedl Sobotka.

EU potřebuje praktické návrhy, jak postupovat kupředu

Česká republika podle premiéra dlouhodobě aktivně podporuje snahy o rozvoj společné obranné politiky, Sobotka uvítal zejména návrh Evropské komise na vytvoření Společného obranného fondu. „Nyní potřebujeme takovéto praktické návrhy, jak spolupracovat a dosahovat společných cílů,“ řekl premiér. „Je to dobrý základ pro dosažení vzájemné důvěry a partnerství, i když pragmatické návrhy nejsou tak oslňující jako velké ideologie a velké hodnoty,“ dodal.

Evropa podle jeho názoru dnes nehledá svoji identitu, ale konkrétní cestu, jak společně postupovat kupředu. Premiér také uvedl, že v Evropě se letos odehrávají několikery volby, které udají směr budoucího vývoje EU. V nich se ukáže, jestli zvítězí racionální politický přístup, jako tomu bylo ve Francii a Nizozemsku, nebo jednoduchá populistická řešení.

Zásadní výzvou je pro Evropu digitalizace i klimatické změny

Premiér zmínil také další výzvy, kterým Evropa čelí. Naléhavou technologickou a společenskou výzvou se podle něj stává digitalizace, která bude vyžadovat rozsáhlé změny v sociální i vzdělávací politice. Koncept průmyslu 4.0 také bude klást nebývalé požadavky na zajištění energie, je proto čím dál důležitější se zaměřit na otázku, jak zajistit energetickou bezpečnost.

Sobotka podtrhnul také důležitost společného úsilí evropských států v oblasti klimatické politiky. Věří, že se podaří naplnit cíle Pařížské dohody o klimatu, i přes nedávné prohlášení USA, že od dohody odstoupí. Podpis 194 států podle premiéra svědčí o tom, že záměr dohody je správný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek