V ČR roste obliba jazykových kurzů v zahraničí


Euroskop, čtk, 21. 7. 2017

Jazykové studijní pobyty v zahraničí jsou mezi Čechy stále populárnější. Shodli se na tom zástupci agentur, jež tyto pobyty zprostředkovávají a které oslovila ČTK. Nejžádanější jsou dlouhodobě pobyty zaměřené na studium angličtiny. Mezi nejoblíbenější cílové země patří nyní zejména Malta, Británie, USA a Kanada. Nejčastěji lidé vyjíždějí na dva týdny. Ceny takových kurzů jsou v řádu desítek tisíc korun. Delší pobyty vyjdou na statisíce korun.

„Nejoblíbenějšími zeměmi, kam klienti míří, jsou Velká Británie a Malta. Evropské destinace jsou obecně oblíbenější, protože jsou dostupnější jak z hlediska vzdálenosti, tak ceny,“ řekla ČTK mluvčí Student Agency Klára Majíčková. Zájem o Velkou Británii ale oproti minulým rokům trochu poklesl, doplnila konzultantka agentury Study.cz Kristýna Hrůšová. „Pozorujeme nárůst zájmu o Kanadu, USA a Maltu. Pokud jde o Británii, na objednávky v květnu a červnu měly vliv (nedávné teroristické) útoky,“ vysvětlil ředitel cestovní kanceláře Intact Karel Klusák.

Někteří lidé podle něj mají obavy, že je v Británii moc uprchlíků nebo že se k nim Britové v důsledku rozhodnutí o vystoupení Velké Británie z EU nebudou chovat přátelsky. Obojí je podle něj nesmysl. Pokud už se lidé pro Británii rozhodnou, volí čím dál častěji spíše menší anglická města a letoviska. „Nejspíš poprvé budeme mít víc klientů do Brightonu než do Londýna,“ dodal Klusák.

Na cenu kurzů má vliv jeho intenzita či roční období

Ceny závisejí zejména na cílové zemi a délce pobytu. Vliv na ně mají ale i další faktory jako intenzita kurzu nebo roční období. Nejčastěji lidé vyjíždějí o letních prázdninách.

Pobyt na oblíbené Maltě stojí zhruba stejně jako ve Velké Británii. Na poměrně levný pobyt mohou lidé vyjet do Kanady. „Dvanáct týdnů obecné angličtiny s 30 lekcemi týdně v Torontu nebo Vancouveru pořídíte za 37.320 Kč, zatímco v Anglii nebo USA je cena kurzovného zpravidla dvojnásobná,“ uvedl Klusák.

Češi tráví na kurzu nejčastěji 2 až 4 týdny

Agentury nabízejí pobyty v délce jednoho týdne až jednoho roku. Češi nejčastěji vyjíždějí na studijní pobyt na dva až čtyři týdny, dlouhodobější pobyty nejsou až tak časté, zjistila ČTK. Průměrná délka pobytu v Evropě je přibližně tři týdny, v Severní Americe šest týdnů, v Austrálii a na Novém Zélandu kolem deseti týdnů.

Půlroční pobyt pro dospělé vyjde na 200.000 až 300.000 Kč podle destinace a typu kurzu. Vedle jazykových kurzů pro dospělé se nabízejí také pobyty na středních školách. Pololetí v Kanadě stojí od zhruba 200.000 Kč výše, na Novém Zélandu přijde přibližně na 300.000 Kč a víc. Kromě toho je třeba zaplatit letenky, ubytování, stravu a připočítat další kapesné. Někteří lidé si proto na tyto pobyty půjčují peníze od bank.

Narůstá zájem o rodinné či pracovně-studijní pobyty

Kromě klasických studijních pobytů jsou podle Majíčkové čím dál populárnější i takzvané rodinné pobyty s výukou jazyka, na které jezdí rodiče s dětmi. Zájem prý narůstá i u pracovně-studijních pobytů v Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Agentury nabízejí pobyty i s dalšími jazyky, především s němčinou, španělštinou a francouzštinou. Zájem o ně je ale podstatně menší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek