V kterých oblastech se Česku podařilo uspět v evropské politice?


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 28. 9. 2017

Česká vláda byla podle premiéra Bohuslava Sobotky v posledních čtyřech letech aktivní v Evropské unii a dokázala dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko, jako je přibližování mezd mezi staršími a novějšími státy EU, společná evropská obrana nebo problematika dvojí kvality potravin. Do budoucna bude důležité, aby se Praha aktivně podílela na diskusi o budoucí podobě unie. Tato debata po letošních francouzských a německých volbách zesílí, řekl dnes premiér po bilanční schůzce se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem.

Sobotka a Chmelař shodně uvedli, že česká politika v EU byla čitelnější než v předchozích letech. “Česká republika je aktivním členem EU, snažíme se aktivně ovlivňovat a měnit dění na evropské půdě, aktivně zvedat témata, která pokládáme za důležitá,” zdůraznil Sobotka.

Spojenectví nejen se sousedy

Podle Chmelaře je Česko spolehlivým partnerem pro ostatní země, což u dřívějších vlád nebylo samozřejmé. Premiér vyzdvihl také fakt, že se podařilo prosazovat české zájmy i v rámci spojenectví, jako je visegrádská skupina, kterou tvoří ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, nebo slavkovský formát, v němž je Česko, Slovensko a Rakousko. Česko spolupracovalo i s dalšími zeměmi, v nedávné době například s francouzským prezidentem Emannuelem Macronem.

Visegrádská skupina si v EU však vysloužila také kritiku za odpor proti kvótám na rozdělení statisíců lidí, kteří do Evropy přišli během migrační krize. Sobotka v dnešním hodnocení prohlásil, že přístup Česka byl jasný a srozumitelný.

“Dlouhodobě jsme zastávali stejný názor a zastáváme ho i nyní. Klademe důraz na ochranu hranice Evropy a na pomoc v zemích, které jsou tranzitní z pohledu migrace, a které jsou zdrojovými zeměmi těch migračních vln,” uvedl. Premiér poznamenal, že Česká republika projevuje solidaritu jinými způsoby, než jsou kvóty, kterými chtěla situaci řešit většina členských států EU.

Bilanční schůzka premiéra Sobotky se státním tajemníkem pro EU
Premiér Bohuslav Sobotka se sešel se státním tajemníkem pro EU Alešem Chmelařem před odletem na Digitální summit evropských lídrů v estonském Tallinnu. Zdroj: Úřad vlády

Chmelař ocenil, že se za současné vlády dařilo plnit všechna kritéria pro vstup do eurozóny, kromě členství v mechanismu ERM. Nová vláda tak podle něj bude moci přijmout rozhodnutí, zda euro zavádět, či nikoliv.

V návaznosti na posun v této oblasti vláda navrhla, aby se Česko připojilo do euroskupiny jako země se statusem pozorovatele, dodal Chmelař. “To znamená přiblížení České republiky debatnímu stolu, který bude probíhat na úrovni eurozóny i Evropské unie o tom, jak má vypadat měnová unie,” podotkl.

EU pokročila ve společné obraně více než za 40 předešlých let

Za úspěch evropské politiky současné vlády považuje Chmelař aktivní roli Česka v diskusi o společné evropské obraně. Evropská unie se podle něj v posledním roce posunula v této oblasti významněji než za posledních 40 let.”Měli jsme prst na tepu té debaty a táhli jsme ji výrazně dopředu. Důsledkem bylo to, že EU je nyní více připravena na společnou obranu,” uvedl.

Jedním z přínosů Česka bylo i uspořádání konference v Praze, které se účastnili vedle dalších také předseda Komise Jean-Claude Juncker, zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová nebo šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Diskuze s poslanci i s veřejností

Sobotka také vyzdvihnul, že je důležité, aby i nadále Česká republika byla na všech úrovních intenzivně zahrnuta do debaty o budoucnosti EU. Dále zmínil i probíhající diskuzi v rámci Česka. “Vláda začala intenzivní debatu o evropských tématech s oběma komorami Parlamentu a s českými europoslanci. Ačkoliv evropští poslanci jsou z různých politických stran, mohou se shodovat v tématech, které se dotýkají českých zájmů,” zdůraznil premiér.

“Od roku 2014 organizujeme Národní konvent o EU, kde se diskutují otázky evropské spolupráce s odbornou veřejností a se sociálními partnery. Podařilo se uspořádat třicet kulatých stolů, z nichž vzešla konkrétní doporučení pro postup české vlády,” připomněl Sobotka.

Chmelař se stal státním tajemníkem pro evropské záležitosti letos v červnu. Před ním funkci zastával Tomáš Prouza, který však z úřadu odešel na konci března. V mezidobí měl agendu tajemníka pro EU na starosti Jan Král, který působí v evropské sekci Úřadu vlády.

Premiér zahájil kolečko bilančních schůzek v polovině července, Chmelař byl čtrnáctý, s kým Sobotka jednal. Výsledkem všech rozhovorů by měla být souhrnná rekapitulace, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Členové kabinetu chtějí formulovat i doporučení pro své nástupce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek