Sobotka: EU by měla zrychlit své rozhodování


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 29. 9. 2017

Evropská unie by měla zrychlit své rozhodování, v některých věcech je příliš pomalá. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky se na tom shodli unijní lídři na čtvrteční neformální večeři před dnešním digitálním summitem v Tallinnu. Předseda Evropské rady Donald Tusk podle něj připraví v řádu týdnů příslušné návrhy. Sobotka dnes novinářům také řekl, že nikdo z unijních představitelů nechce měnit základní smlouvy EU.

Tusk by měl přednést návrhy, jak zlepšit komunikaci a zrychlit nalézání dohod. Současný mechanismus summitů a schůzek evropských ministrů je podle Sobotky pomalý a byrokratický, shodu se daří nalézat v řádu měsíců. „Jde o to rychleji se posouvat dopředu, rychleji hledat řešení,“ řekl Sobotka novinářům.

Lídři zemí EU nechtějí měnit základní smlouvy

Základní smlouvy, které určují pravidla rozhodování v jednotlivých orgánech EU, by se měnit neměly. Podle Sobotky na tom panovala mezi unijními lídry shoda. Měl by ale vzniknout neformální kanál pro komunikaci, který umožní rychleji věci projednat a posunout se kupředu. „Lidé od nás čekají, že budeme rychleji řešit ty problémy, které se týkají například konkurenceschopnosti, které se týkají bezpečnosti, migrační politiky, nebo třeba otázky zvyšování životní úrovně a platů v Evropě,“ řekl.

Podle českého premiéra by měl Tusk připravit příslušné návrhy na zlepšení komunikace v řádu několika týdnů, aby o nich bylo možné mluvit na říjnovém summitu EU v Bruselu. Podle dobře informovaného zdroje z EU bude Tusk v té době také vést širší konzultace o budoucnosti evropského integračního projektu a poté navrhne, jak v této věci dál.

Premiér Sobotka na summitu v Tallinu

Českého premiéra přivítal v Tallinu jeho estonský protějšek Jüri Ratas. Zdroj: Estonské předsednictví

Juncker čeká dokončení reforem do roku 2024

Tusk při příchodu na páteční jednání šéfů států a vlád EU uvedl, že po konzultacích s vládami členských zemí chce za dva týdny předložit „politickou agendu“ pro unijní lídry na letošní a příští rok. Podle něj je třeba při hledání nové podoby Evropské unie a eurozóny především hledat „skutečná řešení skutečných problémů“, postupovat krok za krokem a při tom také zachovat jednotu všech členských zemí bloku.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker při příchodu na jednání poznamenal, že rok 2024 by podle něj mohl být dobrým datem, kdy by nyní zvažované reformy unie mohly být dokončeny. Stejný rok ostatně zmínil v polovině měsíce ve svém vystoupení před europarlamentem.

Reforma eurozóny bude na programu v prosinci

Podklady, které následně Junckerův tým poskytl novinářům, už obsahují konkrétnější termíny některých navržených změn. Například velký soubor návrhů týkajících se prohloubení hospodářské a měnové unie předloží komise v prosinci. Zahrnovat by měl návrh, aby unijní rozpočet obsahoval oddíl související s eurozónou, s penězi vyčleněnými například na pomoc se strukturálními reformami zemí, ale i na přípravu zemí mimo eurozónu na vstup.

V prosinci také komise přijde s návrhem na vznik funkce evropského ministra hospodářství a financí, který by byl místopředsedou komise a také řídil ministerská jednání.

O těchto návrzích by se zřejmě už v prosinci mohli šéfové států a vlád zemí bloku bavit jak na řádném summitu, tak i na Tuskem naplánovaném summitu eurozóny. Tam budou podle zdroje z EU nejspíš pozvány i státy stojící mimo euro, které se přihlásily k takzvané smlouvě o fiskální odpovědnosti.

Debata o budoucnosti bude pokračovat na neformálních summitech

Sobotka také podotkl, že vícerychlostní EU se stává realitou. „Je důležité, aby ten posun dopředu, posílená spolupráce některých zemí, neznamenala v žádném případě vznik uzavřených klubů. A aby do budoucna všechny tyto formy větší integrace nebo posílené spolupráce zůstaly otevřeny pro všechny členské země Evropské unie, aby se mohly kdykoliv rozhodnout se k těmto jednotlivým formám posílené spolupráce připojit,“ řekl.

Debata o budoucnosti EU bude kromě obvyklých summitů, na které se špičky členských států sjíždějí do Bruselu, probíhat i na schůzkách lídrů v členských státech. Loni byla tradice těchto neformálních setkání zahájena v Bratislavě.

Další setkání se uskutečnilo letos na jaře na Maltě a v Římě, ve čtvrtek a dnes státníci jednají v Tallinnu. Naplánován už je neformální summit příští jaro v bulharské Sofii a velmi pravděpodobně v září ve Vídni. V rumunském městě Sibiu se státníci 27 zemí EU potkají na konci března 2019, bezprostředně po faktickém odchodu Británie z bloku, potvrdil dnes rumunský prezident Klaus Iohannis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek