Schůzka V4 a Junckera: EU se nesmí dělit na východ a západ


Marie Bydžovská, Euroskop, 19. 10. 2017

Premiéři zemí visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se ve středu večer sešli v bruselském paláci Berlaymont na pracovní večeři s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Schůzka, svolaná v předvečer říjnového summitu EU, vzešla z iniciativy předsedy komise.

„S předsedou Komise jsme vedli velmi otevřenou debatu. Náš vzkaz Evropské komisi byl jasný. Budoucnost Evropské unie musí spočívat v jednotě, v zapojení všech členských států, které musí mít hlavní roli, a respektování Evropské rady jako lídra celé debaty,“ uvedl premiér Sobotka po jednání.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny při večeři podle premiérova vyjádření opakovaně zdůraznili, že pro nadcházející měsíce bude klíčová jednota členských států a že EU27 se musí vyvarovat jakéhokoliv dělení na východ či západ.

V podobném duchu vystupovali premiéři V4 i při jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem minulý týden v Bratislavě. Právě Tusk má tento pátek lídrům EU představit konkrétní návrhy pro další kroky sedmadvacítky.

Země EU začínají o budoucnosti bloku diskutovat v souvislosti s britským odchodem z bloku. Zatímco Juncker ve své představě zdůrazňuje potřebu společného postupu všech unijních států, například francouzský prezident Emmanuel Macron nabízí vizi úzké spolupráce menší skupiny zemí, například těch, které platí eurem.

Sobotka: Komise má měřit všem stejným metrem

Český premiér Bohuslav Sobotka při schůzce požádal předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby Komise v rámci Evropské unie skutečně vystupovala jako nestranný rozhodčí dodržování unijních pravidel. Některé země podle něj totiž mají pocit, že se tak neděje a že státům není vždy ze strany unijní exekutivy měřeno stejným metrem.

„Komise by měla měřit stejným metrem, pokud jde o implementaci práva v jednotlivých členských zemích. Nemělo by to být tak, že na někoho je přísnost, protože zrovna zlobí, a u někoho za stejný prohřešek přísnost nevidíme,“ řekl Sobotka po schůzce novinářům.

Ve středu se podle Sobotky při večeři v sídle Komise diskutovalo například o statistikách žalob, které komise podává kvůli neplnění unijní legislativy na členské země, i žalob, kterými naopak státy míří na rozhodnutí Komise. Na podobně intenzivní dialog není podle českého premiéra „nikdy pozdě“.

Chmelař: V4 musí více komunikovat s Komisí

I podle českého státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře při diskusi panovala shoda na tom, že debata o budoucnosti EU nemůže postupovat tak, že by některé státy vyčleňovala. „Musíme více komunikovat v některých věcech. Celá řada problematik je z obou stran otevřená a chybí komunikace a vysvětlování,“ podotkl český státní tajemník před novináři. Proto V4 bude do budoucna více s komisí mluvit tak, aby bylo možné lépe pochopit argumenty druhé strany. Podobné schůzky se tak budou opakovat i do budoucna, řekl.

O otázce přijetí eura se Chmelař vyjádřil, že Komise a Juncker nikoho do eurozóny nenutí, nabízí jen státům bez eura „určitý mechanismus“, který by jim s přiblížením pomohl. „Bylo jasně řečeno, že žádný nátlak nebude. Je to naše rozhodnutí,“ dodal Chmelař.

Středoevropští dopravci se potýkají s potížemi v západní Evropě

Spory mezi komisí a zeměmi V4 byly v minulosti například ohledně kvót na uprchlíky, kdy unijní exekutiva nyní stojí před otázkou, zda na ČR, Polsko a Maďarsko kvůli jejich malé účasti podat žalobu. S Polskem a Maďarskem má komise také potíže ohledně stavu právního státu. Dalším sporným bodem je vyjednávání o novele směrnice o vyslaných pracovnících, kterou budou v pondělí projednávat ministři v Lucembursku.

Předsedové vlád středoevropských zemí na schůzce upozorňovali například na situaci, se kterou se v některých unijních státech setkávají dopravci z visegrádských zemí. Řidičů z těchto zemí čelí potížím ve Francii, v Rakousku či v Německu, kde jsou vůči nim velmi striktně uplatňovány místní předpisy. Podle názoru středoevropských států by komise měla aktivně hledat možnosti jak odbourávat bariéry na vnitřním trhu či jak snižovat administrativní bariéry pro podnikatele.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek